Domovu důchodců chybí registrace, péči o seniory nezvládá

Červený Újezd – Už bezmála rok poskytuje služby starým a nemocným Domov na kopci v Červeném Újezdě na Teplicku. Chybí mu ale povinná registrace. Bývalí zaměstnanci tvrdí, že senioři nemají odpovídající péči a ve dvou panelácích jich tady žije skoro devadesát. Mnozí jsou duševně zaostalí či upoutáni na lůžko. Provozovatelé měli přitom už dřív problémy se zákonem. S Domovem na kopci vede správní řízení pražský magistrát, společnost má totiž oficiálně sídlo v Praze. Porušení zákona ale zatím nezjistil.

Objekt sloužil dříve jako uprchlický tábor, nyní se zde tísní senioři bez adekvátní péče. „Pacienty stíhají přebalit, ale nebudu tvrdit, že je stíhají napojit a pořádně nakrmit,“ uvedla jedna z bývalých zaměstnankyň. Zařízení funguje oficiálně jako ubytovna, která registraci pro poskytování sociálních služeb nepotřebuje. 

Zaměstnanci ale přiznávají, že poskytují podobné služby jako domov důchodců s registrací. „Léky se rozdávají na recepci, nebo je přineseme na pokoj, když nejsou schopní, je to vlastně jako v normálním domově důchodců,“ podotýká jedna z nich. To potvrzuje i správce areálu Pavel Fousek. „My vlastně fungujeme naprosto stejně jako domov se zvláštním režimem,“ dodal.

Ve společnosti přitom figurují lidé, kteří měli problémy s poskytováním sociálních služeb už dřív. „Paní Zocherová dříve působila ve sdružení Naděje 2000 a Sowulo, kterým byla odebrána registrace pro poskytování sociálních služeb,“ upřesnila mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Případ stacionáře pro seniory Naděje 2000 dokonce skončil u soudu. Dvě zaměstnankyně tehdy čelily podezření z týrání seniorů. Podle žaloby personál klientům podával prošlé potraviny a z jídla ujídal. Navíc to v samotné budově páchlo močí a klienti byli ve špinavém oblečení a znečištěných plenách.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)