Na olomoucké rychlostní silnici zmizí tolik diskutovaná stovka

Olomouc - Z rychlostní silnice mezi Olomoucí a Prostějovem zmizí tolik diskutovaná stovka. Olomoucké ředitelství silnic a dálnic, které letos dokončí opravy dalších částí této frekventované spojnice, totiž požádá ministerstvo dopravy o zvýšení maximální povolené rychlosti. Už v létě by tak řidiči mohli tímto úsekem R46 projíždět rychlostí sto deset kilometrů v hodině.

Když v únoru roku 2011 zemřelo na rychlostní silnici R46 u Prostějova šest lidí, objevily se u silnice nové značky. Místo sto třicítky je na nich k nelibosti řady řidičů, kteří přitom musí mít dálniční známku, číslovka mnohem menší. Silničáři navíc upravili výšku svodidel a zrekonstruovali některé části komunikace.

Miroslav Charouz, koordinátor BESIP, Olomoucký kraj

„Na těch rovinách, kde jsou nové úseky, nový koberec, nová svodidla, by těch sto třicet mohlo být. Ale sjezdy a nájezdy na mnoha místech neodpovídají normám.“

Stejného názoru je i Ředitelství silnic a dálnic. R46 byla podle jeho zástupců projektovaná na rychlost maximálně sto kilometrů v hodině. Správce silnice ale letos opraví několik dalších úseků. Souběžně s tím tak požádá i ministerstvo dopravy, aby povolenou rychlost zvýšilo. Podle ředitele ŘSD Olomouc Martina Smolky bude žádost vycházet ze studie, kterou zpracovali experti z ČVUT, již navrhují rychlost 110 kilometrů v hodině.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)