Při požáru v domově důchodců zemřely dvě ženy

Příbor - V příborském domě s pečovatelskou službou ráno hořelo. Jedna žena zemřela přímo na místě, druhá po převozu do nemocnice. Další čtyři zranění jsou také v rukou lékařů,  jeden z nich je v ohrožení života. Dvacet lidí hasiči a policisté evakuovali. Zatím není jasné, proč k požáru došlo. Škodu hasiči odhadují minimálně na půl milionu korun.

Hořet začalo kolem půl šesté ráno ve třetím patře v jednom z bytů. V něm pak záchranáři našli první mrtvou. „Další člověk, žena, zemřela po převozu do nemocnice,“ uvedl mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes. Z domova údajně šlehaly až pětimetrové plameny. Na místě zasahovalo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kterým se podařilo dostat požár pod kontrolu asi hodinu a půl po jeho vypuknutí. V domově bydlelo celkem 26 lidí.

„Příčinu tragického požáru ještě neznáme. Policisté i hasiči nyní prozkoumávají byt, kde oheň vypukl,“ řekl Gřes. Dodal, že pro některé evakuované obyvatele si přijeli jejich příbuzní. Jiní našli azyl v jedné z místních základních škol. Budovu musí nejprve prohlédnout statik.

Policisté vyčlenili speciální krizovou telefonní linku pro rodinné příslušníky ubytovaných seniorů. Volat mohou na číslo 974 735 751 příborského obvodního oddělení. Linka zafungovala. Již po poledni bylo jasné, že náhradní bydlení je potřeba najít jen pro šest seniorů. Pomoc okamžitě nabídla nadeleká Kopřivnice. Pro ostatní si přijeli jejich příbuzní. Někteří se neviděli i několik let.

Tragický požár v Příboru nepřežili dva lidé (zdroj: ČT24)

Ředitel zařízení Josef Rzyman nyní odhaduje, že se klienti vrátí do svých domovů během příštího týdne. „Prostory ale musíme nejprve prohlédnout a práce bude hodně. Vyměnit se budou muset podlahy. Budou potřeba i nové omítky. Navíc žár porušil plastové rozvody vody,“ dodal. Kromě bytu, kde hořelo, jsou zničené i okolní prostory, kam se dostal kouř. „Navíc škodu v nižších patrech způsobila i voda (z hašení),“ řekl. Podle něj by mohla být příčinou ohně závada na elektroinstalaci.