Starostové v Jizerkách chtějí sjezdovku až do Tanvaldu

Jizerské hory - Rozšíření střediska na Tanvaldském Špičáku, aby bylo dostupné z více jizerskohorských obcí - tento ojedinělý projekt chystá jeho provozovatel spolu s okolními radnicemi. Plán už dostal zčásti zelenou, podporuje ho i ministerstvo životního prostředí. Podobný model propojující soukromou a veřejnou sféru úspěšně funguje v Rakousku. Na Tanvaldsku by se měl naplno rozjet příští zimu.

Lyžařský areál na Tanvaldském Špičáku leží na pomezí Albrechtic a sousedního Jiřetína. Sedmitisícový Tanvald leží stranou, to by se mělo během několika let změnit. Provozovatel střediska chce rozšířit sjezdovky. „Ve výhledu pěti let máme v plánu přidání dalších sjezdových tratí včetně přepravních zařízení a tím propojíme Tanvaldský Špičák s městem Tanvald a s nově vznikajícím areálem Desná-Křížek,“ říká ředitel provozovatelské společnosti Ski Bižu Pavel Bažant.

Celý plán je zatím jenom na papíře, nová sjezdovka by na Špičáku ale měla začít vznikat už příští rok. „Bude pro rodiny s dětmi, které nejsou schopny sjet černou sjezdovou trať,“ dodává Bažant.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Snaha přilákat turisty na Tanvaldsku spojila starosty s hoteliéry a provozovateli středisek. Vábí na slevy a společně se prezentují, využít k tomu chtějí i největší lyžařský areál. „Byl by to takový český unikát. Spojovalo by to Tanvald, Jiřetín, Desnou, Albrechtice a naši část Mariánská Hora,“ plánuje albrechtický starosta Jaroslav Zeman (ODS). „Je zde záměr vybudovat lanovku a sjezdovku přímo do Tanvaldu k stávajícímu autokempu. V současné době se to řeší změnou územního plánu,“ doplnil starosta Tanvaldu Petr Polák (ODS).

Turistika je hlavní devizou Tanvaldska. Plán by měl současná čísla když ne navýšit, tak alespoň udržet. Při schůzce se starosty jej podpořil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. „Tam, kde je to možné, rozvoji turismu nebraňme. Cílem není obehnat tyto hory ostnatým drátem a nikoho sem nepustit. Proč bychom to dělali?“ řekl Chalupa.