Praha 1 vyhrála miliardovou arbitráž se Severní nemovitostní

Praha - Rozhodčí soud zamítl miliardový požadavek firmy Severní nemovitostní, která žádala po Praze 1 peníze kvůli přerušené přestavbě půdních bytů. Praha už firmě v minulosti zaplatila 205 milionů, podle soudu ale měla platit jen zhruba 63 milionů korun, rozdíl bude chtít městská část vrátit. Proti verdiktu soudu se protistrana ještě může odvolat.

„Městská část nebude platit žádnou miliardu navíc, o kterou byla žaloba rozšířena. Rozhodčí soud určil správnou výši škody, a to 63 milionů korun,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Přestavbu půdních prostor si radnice objednala před lety u firem Navatyp, Centra a Sever. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale tendr zrušil, způsob zadání zakázek byl totiž nezákonný. Protože firmy již některé práce vykonaly, radnice se s nimi musela vyrovnat. Rozhodci Praze 1 přisoudili k zaplacení částku 534 milionů korun.

Peníze Praha 1 vyplatila. S výší vyrovnání s firmou Sever, které bylo stanoveno na 205 milionů, ale radnice nesouhlasila a rozhodnutí napadla u soudu, který po několika letech vyhrála. Na základě toho chtěla městská část po firmě tyto peníze vrátit, společnost Severní nemovitostní, s. r. o., která je nástupcem firmy Sever, naopak požadovala nové vyrovnání a navýšila svůj požadavek na více než miliardu korun.

„Praha 1 v roce 2004 zaplatila 205 milionů. Pak byl tento rozhodčí nález zrušen soudem, ale 205 milionů Praze 1 vráceny nebyly, stále jsou v držení Severní nemovitostní. Nový rozsudek ale říká, že skutečná škoda vůči Severní nemovitostní je 63 milionů. Rozdíl budeme požadovat zpátky,“ řekl Lomecký.

Vydáno pod