Vlak v Kolíně projel „stůj“, zastavil dopravu na hlavních tazích

Kolín – Vlaky mezi Prahou a Brnem i Ostravou nabraly večer velká zpoždění. Kvůli mimořádné události nechala Drážní inspekce zastavit provoz na hlavním tahu v Kolíně. Osobní vlak vjel do cesty dálkovému spoji. Ačkoli se železničářům podařilo zabránit nehodě, vlaky přes Kolín nejezdily několik hodin. Plně byl kolínský železniční uzel zprůjezdněn až před devátou hodinou.

Blízko k vážné nehodě se dostaly dva vlaky poblíž kolínského nádraží v šest hodin večer. Osobní vlak, který měl zamířit do Pardubic, vyrazil na cestu ve chvíli, kdy měl ještě čekat, než projede jiný vlak. „Osobní vlak jedoucí z Kolína do Pardubic projel návěst zakazující jízdu a vjel do již postavené vlakové cesty vlaku IC 1015, který jel z Prahy do Třince,“ upřesnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Osobní vlak podle něj zastavil asi sto metrů za návěstidlem, které projel.

Protože přes Kolín potom nemohly projíždět vlaky mířící na Pardubice, musely se všechny zastavit a čekat, než inspektoři mimořádnou událost prošetří a trať opět otevřou. Výluka postihla především spoje mezi Prahou a Olomoucí, které se zpozdily až o tři hodiny. Zpožděny byly i vlaky mezi Prahou a Brnem, některé ovšem jely odklonem po trati přes Havlíčkův Brod.

Proč osobní vlak vyrazil na cestu v době, kdy měl ještě čekat na průjezd expresního vlaku do Třince, Drážní inspekce ještě prošetřuje. Podle jejího mluvčího se ale pravděpodobně jednalo o chybu strojvedoucího osobního vlaku. „Drážní inspekce v této souvislosti připomíná, že již před třemi lety doporučila urychlit práce na zavedení zabezpečovacího systému, který by vyloučil lidskou chybu při jízdě vlaků,“ uzavřel mluvčí Drápal.