Čumák ve fotopasti potvrdil, že se rys potuluje na Broumovsku

Broumov - Lesy na Broumovsku jsou bohatší o další vzácné zvíře. Myslivcům se tam vůbec poprvé podařilo natočit rysa. A ochranáři dokonce nevylučují, že by se největší kočkovitá šelma Evropy mohla v oblasti usadit natrvalo. Rysů totiž v Česku stále ubývá, podle odhadů jich zde žije nejvýš stovka. Občas se na naše území zatoulá medvěd a vlci, tyto šelmy se ale zatím nedaří zachytit.

Čtrnáctiletému Jakubu Fraňkovi se podařil úlovek, na nějž jiní marně čekají celý život. Pomocí fotopasti v lese na Strážném vrchu nedaleko Adršpašských skal zachytil rysa. „Byl to určitě velmi mladý jedinec, protože dospělý má na sleších delší štětiny a tento rys je měl pouze malé,“ upřesnil. Ochránci se shodují na tom, že potkat se v přírodě s rysem je hodně velká vzácnost. „Oblast skalních měst Broumovska je určitě vhodným úkrytem třeba pro to, aby zde samice vrhla a vychovala mladé do dospělosti,“ domnívá se Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Majitel fotopasti, čtrnáctiletý Jakub Franěk
Zdroj: ČT24

Za posledních osm let vidělo v Broumovském výběžku rysa na vlastní oči jen pět lidí. Ochranáři doufají, že se i tato oblast přiřadí k Beskydům, Jeseníkům a na Šumavě, kde trvale žije 80 až 100 jedinců rysa ostrovida. Loni v březnu se ochráncům v Beskydech podařilo chytit do fotopasti rysa poprvé za denního světla.

Vždycky ale na tom Česko s výskytem těchto tří druhů savců špatně nebylo, postupně je ale člověk vyhubil. „Maximum výskytu velkých šelem všech tří druhů lze mapovat do konce 18. a počátku 19. století,“ podotkl Petr Koubek z Ústavu biologie obratlovců.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)