Jihočeská komunistická radní Baborová uvažuje o rezignaci

České Budějovice - Vítězslava Baborová, jihočeská krajská radní pro školství a kulturu, uvažuje o tom, že odejde z funkce. Přiměly ji k tomu demonstrace, které proti jejímu jmenování pořádali studenti, učitelé i členové klubu spisovatelů. Definitivně se rozhodne začátkem února. Podle šéfa krajského výboru KSČM Petra Braného by ji měl nahradit další člen strany. Protesty se navíc zatím rozrostly na všechny komunistické radní. Rezignace Baborové tak na situaci zřejmě nic nezmění a protikomunistické protesty budou pokračovat dál. Již na sobotu je svoláno další protestní shromáždění do Českých Budějovic.

Pokud by Baborová, která prakticky od svého jmenování do funkce marodí, skutečně odstoupila, nahradil by ji patrně další zástupce komunistů. „Záleží na zdravotním stavu paní Baborové. Lékařská zpráva by měla být známa na přelomu měsíce, potom k tomu zaujmeme další stanovisko,“ řekl Braný. Baborová je na nemocenské od chvíle, kdy se proti jmenování zástupce KSČM do funkce radního pro školství zvedly první vlny odporu. „Necítí se dobře a o tom, že by rezignovala, skutečně seriózně uvažuje,“ řekl Braný. Baborová sama s médii nekomunikuje.

Novým radním pro školství by se případně mohl stát dosavadní neuvolněný radní Tomeš Vytiska (KSČM). O případném konci radní pro školství ale zatím nic neví ani jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). „Jedná se patrně o vnitrostranické záležitosti KSČM. Na dnešním zasedání rady jsme každopádně tuto věc neřešili,“ uvedl Zimola. Dodal, že případnou volbou nového radního se bude muset zabývat krajské zastupitelstvo.

Odpůrci komunistů spokojeni nejsou. Podle iniciátora protestu Šimona Hellera nebyly jejich akce namířeny konkrétně proti Baborové, ale proti jakémukoli zástupci KSČM na postu radního pro školství. „Vadí nám, že komunisté se dostali opět k moci a že jsou v radě. Nejkřiklavěji to v nímáme právě v resortu školství, a pokud tam dojde k výměně komunista za komunistu, tak spokojeni nejsme a budeme protesty organizovat dál,“ řekl Heller. 

Protest studentů v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Již na tuto sobotu je svolána další demonstrace od 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Stále také běží štafetová hladovka. „Zájemců máme kolem stovky, takže rozhodně vydržíme do nějakého března dubna,“ dodal Heller.

Volby v Jihočeském kraji loni v říjnu vyhrála ČSSD před KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství komunistku, což vyvolalo první vlnu nevole části studentů a veřejnosti. Ještě před zvolením radní učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici proti tomu, aby školství vedl zástupce KSČM. Dosud ji podepsalo přes 12 000 lidí. Žáci třeboňského gymnázia začali proti komunistické radní protestovat jako první, postupně se přidaly další školy. Záhy vznikla i petice na podporu Baborové. Podepsalo ji přes 6 000 lidí.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Na protest proti vládě ČSSD s KSČM se v Českých Budějovicích konala tři shromáždění, nyní také dobrovolníci drží štafetovou hladovkou. Ta začala 8. ledna a po 24 hodinách se v ní střídají jedinci, kteří po tu dobu nejedí.

Studenti současný stav ve vedení kraje označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami včetně KSČM.