Herny ať jsou bez reklam a velkých nápisů, žádají hradečtí radní

Hradec Králové – Provozovatelé heren budou mít v Hradci Králové pravděpodobně zase o něco těžší podnikání. Magistrát připravuje vyhlášku, kterou nařídí, jak mají herny vypadat zvenčí. Městská rada už novou vyhlášku schválila, teď čeká, co řeknou zastupitelé. Už před časem schválili Královéhradečtí zákaz hazardu v blízkosti škol, regulování heren ve městě má pokračovat i dále.

Herny nemají podle královéhradeckého magistrátu poutat žádnou větší pozornost. Nová vyhláška nařizuje, aby na nich nebyly žádné blikající nápisy ani reklamy, označení provozvny smí být pouze na jednom místě, a to písmeny maximálně do dvaceti centimetrů. Do heren by navíc nemělo být vidět z ulice. „Zejména tím chceme ochránit mladistvé a skupiny lidí, které by těmto negativním jevům loterijních her podlehly,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková. Pokud schválí vyhlášku zastupitelstvo, bude platit od dubna.

Podnikatelé v hazardu se na vedení města zlobí. Nelíbí se jim především to, že zákazy přibývají jeden po druhém a bez včasných varování. „Jestliže máme splácet v deseti milionech bankám úvěry, tak jak je můžeme splácet, když nám zarazí činnost?“ zlobil se majitel sítě heren Kata Dalibor Žižka.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Náměstkyně primátora Anna Maclová přitom naznačila, že regulací vzhledu heren městské zásahy do jejich činnosti nekončí. „Připravovaná vyhláška je druhým krokem na cestě k omezení hazardu na půdě města Hradec Králové,“ upozornila. Význam takových opatření ale zpochybnil psycholog Jan Lašek: „Výrazný vliv to mít nebude, protože kdo tam chodí, ten to najde i bez cedule. U mládeže jde o sociální nápodobu, stačí, aby jeden věděl, kudy kam.“

Podle Dalibora Žižky je možné, že se majitelé heren budou postupně obracet na soudy. „Je to v rozporu s normálním podnikáním,“ podotkl. Podle náměstkyně Maclové ale město vyhlášku konzultovalo s právníky a je v mezích zákona.