V Jizerských horách změřili záchranáři své schopnosti

Josefův Důl (Jablonecko) – Týmy záchranářů poměřují své dovednosti v horských podmínkách poblíž Josefova Dolu. V soutěži nazvané Jablonecká Rescue Ski zkoušejí zásahy v extrémních situacích, které je ovšem snadno mohou čekat i v praxi.

Záchranáři v jizerskohorském Josefově Dole museli obejít stanoviště se soutěžními úkoly, které zdaleka nesouvisely pouze s horským prostředím. Týmy se například musely vydat na ubytovnu, kde vypukla rvačka. Zatímco se skupina opilých mužů prala, museli zdravotníci pomoci dalšímu, který utrpěl bodnou ránu na břiše. Na jiném místě záchranáři dorazili k dopravní nehodě. Čekal na ně mrtvý spolujezdec, kterého oživoval řidič – pro záchranáře bylo překvapení, že sám byl velice těžce zraněn.

Předem totiž účastníci soutěže nevěděli, co je čeká – tak jako ve skutečnosti. „Pokud se s něčím podobným setkají v budoucnosti, tak nebudou překvapeni a budou vědět, jak to řešit,“ podotkl odborný garant soutěže Petr Hovorka.

Úkoly pro účastníky soutěže Rescue Ski nejsou zcela smyšlené – pro své kolegy je podle svých zkušeností připravili členové záchranných služeb. Mezi 22 soutěžními týmy z Česka a Slovenska byli profesionálové i nováčci, které ještě může leccos překvapit. „Je to takový nezvyk, ale myslím, že je to velikánský přínos do praxe,“ řekl Karel Špendlíček z týmu pardubické univerzity.

Jizerské hory akci hostí pojedenácté, jeden z účastníků se do ní přihlásil již podesáté.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)