O případné spalovně v Přerově by rozhodlo referendum

Olomouc – Vedení Olomouckého kraje zveřejnilo studii, z níž plyne, že nejvhodnější místo pro vybudování nové spalovny v kraji představuje město Přerov. Prosazování energetického zařízení ale nebude ve městě snadné. Proti záměru se již loni postavilo veřejně mnoho místních. Vedení magistrátu avizuje, že by konečné slovo mělo místní referendum. Jak nakládat s odpady obyvatel Olomouckého kraje, musí být jasné do roku 2023, kdy zákon zakáže ukládat odpady do země.

Projednání příprav referenda o výstavbě spalovny chystá primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) na zasedání zastupitelstva za necelé dva týdny. „Pokud s tím občané nebudou souhlasit, budeme se snažit, aby zařízení nebylo ve městě Přerově,“ řekl primátor České televizi. Mezi další vytipované lokality patří Mohelnice na Šumpersku anebo areál cukrovaru v Prosenicích na Přerovsku.

Plán na přerovskou teplárnu počítá s přebudováním současné teplárny. „Kvůli využití energie z odpadu musí být místo napojeno na potrubí, což omezuje místa, kde by spalovna měla být. Nejvíce se diskutuje o lokalitě Přerov, která nejvíce splňuje tyto podmínky,“ prohlásil hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Vedení kraje je v soudech o místu budoucí spalovny opatrné, podle hejtmana to není nyní na pořadu dne. Podle jeho náměstka Michala Symerského (KSČM) se o spuštění provozu uvažuje kolem roku 2018. Lokality odborníci posuzovali podle sedmi kritérií. Přerov vychází nejlépe, co se týče ekonomiky i připravenosti.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Proti materiálu nedávno ostře vystoupili ekologové, loni v dubnu se proti záměru postavili i mnozí Přerované, kteří vyrazili na protestní pochod městem. Kvůli protestu vznikla ve městě občanská iniciativa, na svou stranu získala i zdejší zástupce České lékařské komory. „Obyvatelstvo Přerova bez toho, aby z toho mělo nějakou výhodu, bude vystaveno větším emisím i větší dopravě,“ shrnuje parametry zátěže Jiří Slezák z iniciativy Za naše děti proti spalovně.

Odborná studie řeší především nakládání s odpady v budoucnu, stejně jako možnosti třídění a sběru nebezpečného odpadu. V Olomouckém kraji je 14 skládek komunálního odpadu. Podle zástupců kraje je to ten nejhorší způsob nakládání s odpady, který nemá dlouhou budoucnost. Zařízení na energetické využití odpadu by mělo ročně zlikvidovat až 200 tisíc tun odpadu.