Zima se loučí novým sněhem a náledím, smog zůstává na severu Čech

Praha/Ústí nad Labem – Tři týdny „pravé“ zimy jsou u konce. Do středy může většina sněhu, který se stále drží i v nižších polohách, roztát. „Na rozloučenou“ ho ovšem přes noc ještě trochu napadlo. Nová sněhová pokrývka měla ráno vliv na dopravu především na jižní Moravě. Potíže se mohou opakovat večer v celých Čechách, kde Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí. Se změnami teplot také ubývá prachu v ovzduší, smogová situce vyhlášená koncem minulého týdne v řadě regionů platí už jenom v Ústeckém kraji.

Ráno odvolali meteorologové smogovou situaci v Moravskoslezském kraji, kde hodinové koncentrace polétavého prachu klesly pod 100 mikrogramů na metr krychlový. Stále však většinou zůstávají nad 50mikrogramovým limitem, ráno se pohybovaly mezi 48 a 83 mikrogramy na metr krychlový.

Podobná je situace i v dalších moravských regionech, kolem 50 až 70 mikrogramů prašných částic PM10 v metru krychlovém ukazují měřicí stanice v Jihomoravském kraji a Zlínském kraji. Ve většině Čech je prachu ještě méně, výjimkou ovšem je Ústecký kraj. Na jeho území stále platí smogová situace a hodnoty polétavého prachu zůstávají vysoké. Celodenní průměr hodinových měření dosahuje až 134 mikrogramů na metr krychlový v Lomu na Mostecku a 116 mikrogramů v Mostě a Chomutově. Aktuální hodinové údaje jsou potom ještě vyšší.

Smog vystřídá náledí

Výstrahu, která se týkala množství prachu v ovzduší, střídá výstraha týkající se náledí. Natátý sníh může podle ČHMÚ večer opět zmrnout, vytvoří se tak náledí. Výstraha platí od 15 hodin do úterního rána pro Čechy včetně celého území krajů zasahujících i do Moravy (Kraj Vysočina, Pardubický kraj).

Napadl nový sníh, silnice ale zůstaly sjízdné

V celém Česku napadlo večer a přes noc několik centimetrů sněhu. Jde o jeden z posledních „přídělů“ před očekávaným oteplením, po kterém zřejmě většina sněhu z nižších poloh zmizí. Čerstvý sníh však nezpůsobil větší komplikace v dopravě. Největší problémy nastaly v Jihomoravském kraji na silnici I/43 z Brna do Svitav. Vytvořilo se na ní náledí, na kterém uvázly kamiony. Následně vznikla na silnici kolona, která před devátou hodinou měřila patnáct kilometrů, potom už se začala zkracovat.

  • Kolona na špatně sjízdné silnici I/43 zdroj: ČT24
  • Kolona na špatně sjízdné silnici I/43 zdroj: ČT24

Kolony se tvořily také na rychlostní silnici R48 u Rychaltic, kde na kluzké vozovce havaroval kamion. Opatrně by měli řidiči jet po vedlejších silnicích ve Středočeském, Zlínském a také Olomouckém kraji, kde stále sněží. „Sjízdnost je se zvýšenou opatrností, protože jsou vozovky pokryty vrstvou sněhu,“ vyzval dispečer olomoucké silniční správy Jan Šrabal.

Horší to může být na silnicích večer, meteorologové upozornili, že se může především v Čechách ojediněle tvořit náledí.

Teploty již v pondělí ráno vystoupily na některých místech těsně nad nulu. Nejvyšší průměrné teploty se během dne budou pohybovat mezi -2 a +2 stupni Celsia. Již v úterý očekávají meteorologové větší oteplení až na 5 stupňů, ve středu se naplno projeví přicházející teplá fronta, proto mohou v Čechách vystoupit teploty až na 12 stupňů Celsia. Ve druhé polovině týdne se bude zase pomalu ochlazovat, ale mrazy lze očekávat až o víkendu. V úterý a středu, méně potom v dalších dnech bude vysoké teploty provázet také déšť.