Sanace v Paramu může způsobit evakuaci širého okolí

Pardubice – Výkopové práce v areálu Parama znervózňují velkou část Pardubic i lidi, kteří se chystají jet vlakem po nejvytížnější české trati. Není vyloučeno, že země ukrývá nevybuchlé bomby z druhé světové války, které pracovní stroje odkryjí. Hrozí proto evakuace obyvatel z okolí Parama, zastavení dopravy na všech železničních tratích procházejících Pardubicemi a dvou, možná i všech třech státních silnicích, které městem procházejí.

Riziko, že při sanaci dělníci narazí na nevybuchlou munici, ležící v zemi desítky let, je značné. Na území Pardubic může být z období náletů na město během druhé světové války v zemi podle odhadu pyrotechniků až 130 nevybuchlých leteckých pum. Řada z nich může ležet právě v okolí Parama, které bylo jako významný průmyslový podnik strategickým cílem ve městě. Největší šance nalezení starých pum potrvá zhruba do poloviny února. Práce budou probíhat vždy v pracovní dny od 7 do 17 hodin.

Cílem prací v Paramu není odstranění případné nevybuchlé munice z druhé světové války, nýbrž sanace areálu a snížení ekologické zátěže. „Bude nutné vyhloubit dva sanační drény, z nichž se bude odčerpávat voda znečištěná ropnými látkami, aby se snížila stará ekologická zátěž podniku,“ uvedl Vladimír Vavruška ze společnosti Geotest Brno, která sanaci provádí.

Případná evakuace se dotkne lidí žijících v okruhu 600 metrů od Parama, pyrotechnik později může rozhodnout i o vyklizení okolí až do 1 100 metrů. Evakuace bude nutná také při odvozu nalezené munice podél vyhlášené trasy. Lidé stráví mimo domov nejméně šest až osm hodin, možná i více. „My raději pracujeme se scénářem 12 hodin. Na tuto variantu jsme připraveni. V případě, že by došlo ke zdržení, i na tuto eventualitu jsme připraveni a jsme schopni zajistit náhradní ubytování a stravování evakuovaných lidí,“ přislíbil Jiří Kyncl z pardubického magistrátu.

Uzavřeny budou v případě nálezu staré bomby silnice I/36 a I/37 (tahy na Hradec Králové, Holice, Chrudim a Lázně Bohdaneč), v případě uzavírky 1100metrového okruhu i přeloučská silnice I/2. Výluka potom začne na všech železničních tratích, které Pardubicemi procházejí, v evakuačním pásmu leží i hlavní nádraží. Regionální vlaky proto budou končit v Přelouči, Pardubičkách, Rosicích a Medlešicích. Dálkové vlaky plánují dopravci odklonit – spoje mířící na Brno pojedou přes Havlíčkův Brod, vlaky na Olomouc přes Hradec Králové.