Protest za důstojnější bydlení skončil zásahem težkooděnců

Ústí nad Labem / Praha – Tucet účastníků demonstrace před ministerstvem práce a sociálních věcí vnikl do budovy, přeskákal hrazení a turnikety a snažil se dostat do kanceláře ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09). S demonstranty mluvil její náměstek, s ním ale odmítli jednat a nechtěli budovu opustit. Na místě proto museli zasáhnout policejní těžkooděnci, demonstranty zadrželi a odvezli k výslechu. Lidé z Ústí nad Labem se do Prahy vydali protestovat proti současnému stavu sociálního bydlení v Česku.

Odvoz zadržených provázely drobné potyčky asi tří desítek demonstrujících s policií. Protestující se dožadovali propuštění zadržených, na policisty létaly nejdříve nadávky a poté i sněhové koule. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana jsou zadržení podezřelí z přestupku a po podání vysvětlení budou propuštěni.

„Sdělili mi, že zadržené předvedou na služebnu kvůli přestupku neuposlechnutí výzvy,“ řekl za pořadatele demonstrace Dalibor Záhora. Podle něj skupina mladých lidí pronikla už po skončení akce do prvního patra budovy, kde se snažili získat jasnější vyjádření ministerstva. „Proniknutí do budovy jsem neorganizoval, ale motivy těch lidí chápu,“ podotkl Záhora.

Na demonstraci za lepší systém sociálního bydlení přišlo několik desítek lidí včetně několika obyvatel ústecké ubytovny, kterou budou muset do konce ledna vyklidit. Její majitel se ji totiž rozhodl uzavřít. Organizátoři demonstrace před ministerstvem považují tento případ za ilustraci současného stavu sociálního bydlení v Česku.

Podle náměstka ministryně práce a sociálních věcí Davida Kafky se ale demonstranti vydali před špatné ministerstvo. Úřad ministryně Müllerové podle něj sice nese část odpovědnosti za současný stav sociálního bydlení, ale nedokáže ho zvrátit. To by podle náměstka mohlo dokázat ministerstvo pro místní rozvoj.

Reportáž Antonína Šimůnka a Terezy Malecké (zdroj: ČT24)