Delfinárium v Praze nejspíš nebude

Praha - Za tři měsíce se má na pražském Rohanském ostrově otevřít delfinárium - přesněji dvaadvacet metrů dlouhý bazén pro tři delfíny, tuleně a mrože. Dubnová představení společnosti Cirkus Cirkus už jsou skoro vyprodaná. Jenže nápad zatím nepovolil žádný úřad. A proti dovozu zvířat ostře vystoupili i jejich ochránci. Petici podepsaly víc než dva tisíce lidí. Rada města dnes rozhodla, že projekt, jenž je údajně v rozporu s českou i mezinárodní legislativou, nepodpoří a pozemky pro delfinárium nepronajme. Pořadatelé naopak tvrdí, že se zákonem řídí a zvířata by při akci nijak netrpěla.

Po vzoru Chicaga či Norimberku měli kytovci zavítat i do Prahy. Na místě, kde stával cirkus, chce Artur Kaiser postavit stan s prosklenou střechou a mořskou vodou. Smělé plány ale zůstávají zatím jen na papíře. „Nenašli jsme žádný zádrhel, že by tento projekt v České republice nemohl být,“ říká Kaiser.

Opak tvrdí ochránci zvířat. Upozorňují hlavně na zdravotní riziko spojené s leteckým převozem. „Transportovat zvířata a vystavit je tomu stresu a riziku čistě pro komerční účel je neomluvitelné,“ říká Jana Hajduchová z iniciativy Delfíni patří do moře. Projekt musí odsouhlasit veterinární správa. A stavbu zatím neposvětila ani městská část.

Proti záměru se postavil i pražský magistrát, pozemky pro stavbu atrakce nepronajme. „Nepovažujeme za vhodné pronajímat pozemek pro projekt, který je v rozporu s naší i mezinárodní legislativou, neboť pro evropské země není možné vydat povolení dovozu pro delfíny pocházející z volné přírody, pokud jsou dováženi pro komerční účely,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Podle Kaisera se ale nejedná o zvířata z přírody. „Delfíni přiletí z Ukrajiny, jsou narozeni v bazénu, nejsou zvyklí na volnou přírodu,“ tvrdí. Pořadatel také tvrdil, že plaváním s delfíny se lidé mohou zbavit bolestí a traumat. Odkazoval na systém asistované terapie, která byla vyvinuta v roce 1986 v bývalém Sovětském svazu.

Podle primátora ale hrozí, že by mohlo jít vedle zneužívání zvířat také o neetickou snahu vydělávat na postižených lidech. „Nabízené terapeutické plavání s delfíny - jednorázově v délce sedmi minut - a jeho léčebné účinky jsou sporné. Navíc zde hrozí riziko onemocnění, protože není vhodné tuto metodu provádět s delfíny, kteří zároveň vystupují pro veřejnost,“ dodal Svoboda.

Pořádající společnost se podobným argumentům na konci minulého roku bránila prohlášením, že při přepravě a pobytu delfínů bude spolupracovat s veterinářem a odborníkem, který bude kontrolovat kvalitu vody. S delfíny měli pracovat jejich ošetřovatelé, trenéři a fyzioterapeuti.