Vsetínští vybrali, jak má vypadat náměstí po opakované rekonstrukci

Vsetín – O opakování rekonstrukce náměstí Svobody uvažuje Vsetín. Lidé si na výsledek nedávné úpravy prostoru stěžují – výsledkem je minimum zeleně, zato hodně prachu a bláta a nepohodlné lavičky. Občané vybrali ze šesti návrhů druhé proměny náměstí vítěze, architekt Igor Kovačevič uspěl s vizí vydlážděného náměstí se zeleznými plochami. Zda se podaří návrh uskutečnit, ale vsetínská radnice teprve rozhodne.

Vítězný návrh architekta Kovačeviče vychází z požadavků vsetínských obyvatel. Prašný mlatový povrch podle něj vystřídá dlažba, která bude protkána zelenými plochami. „Vznikla by velká ucelená plocha zeleně kolem partyzánů a po obvodu by vznikly zpevněné plochy,“ popsal Kovačevič svůj návrh. Proměna náměstí ale může kvůli penězům zůstat pouze na papíře. Úpravy budou dražší než radnicí předpokládaných 2,5 milionu korun, je proto možné, že je radnice pohřbí. Stane-li se tak, žádný jiný návrh zřejmě nepřijde v úvahu. Rekonstrukce totiž má být hotova do roku 2013.

Vsetínské náměstí Svobody předloni prošlo rekonstrukcí, za kterou město zaplatilo 16 milionů korun. Podle obyvatel teď prostor v centru města připomíná spíše poušť než místo pro odpočinek a setkávání obyvatel města, upozorňuje občanská iniciativa "Osvoboďme náměstí". Lavičky považují za nepohodlné, protože nemají opěradla. Když už se někdo opováží posadit se, musí si za suchého počasí lavičku nejdříve utřít od všudypřítomného prachu.

Mlatový povrch náměstí je totiž tak prašný, že znemožňuje obyvatelům okolních domů větrání. Za deště se naopak náměstí změní v bahnité pole s kalužemi, proto také není možné náměstí využívat na společenské akce. I odklízení sněhu běžnou technikou je kvůli nevhodnému povrchu problematické. Ani stínu si vsetínští občané na náměstí neužijí, protože vzrostlé stromy musely ustoupit nepříliš povedené rekonstrukci.

Kvůli rozsáhlé kritice výsledné podoby náměstí radnice nakonec hlasy obyvatel města vyslyšela a představila několik možných variant, jak vsetínskou „Saharu“ opět proměnit v náměstí, na kterém bude lidem dobře. Všechny koncepty měly společné rysy - prašný povrch i nepohodlné lavičky musí pryč a výrazně by se měl zvýšit podíl zelených ploch. Na podzim mohli občané projekty změny náměstí připomínkovat a zároveň ze dvou předložených variant vybírat tu nejlepší. „K původním šesti variantám se vyjádřilo přes šest set šedesát lidí a vylouply se z nich dva návrhy. Mají společný historizující koncept spojující žulovou dlažbu a zelené plochy. Pro toto řešení se vyjádřilo nejvíc lidí,“ uvedla před časem starostka Vsetína Iveta Táborská (ODS).

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Historie přestavby náměstí Svobody ve Vsetíně

únor 2008 - Radnice vyhlašuje urbanisticko-architektonickou soutěž na novou podobu náměstí Svobody. Ani jeden ze soutěžních návrhů ovšem nepostupuje do druhého kola a soutěž je zrušena.

červen 2008 - Je vyhlášena nová soutěž. Ve druhém kole vítězí návrh studia MOBA.

září 2011 - Začíná přestavba náměstí podle vítězného projektu. Stavba se však neplánovaně o půl roku protahuje. Navíc dochází k řadě změn v původním návrhu. Bílý mlat je tak nahrazen šedým a je vykáceno několik vzrostlých stromů.

červen 2011 - Vedení vsetínské radnice slavnostně přebírá zrekonstruované náměstí. Začínají se množit stížnosti nespokojených obyvatel Vsetína. Stěžují si na přílišnou prašnost náměstí v suchých letních dnech či na bahno při jarním tání. Vedení radnice zvažuje novou podobu náměstí, ke které se nyní mohou Vsetíňané vyjadřovat. Naposledy měli tuto možnost ve čtvrtek při celodenní diskusi.

červen 2012 - Radnice představila šest možných variant budoucí podoby náměstí, ke kterým se mohli vyjádřit obyvatelé města.

říjen 2012 - Z původních šesti projektů byly vybrány dva s největším počtem kladných ohlasů.

zdroj: www.namestivsetin.cz