Jihočeská radní pro školství Baborová rezignovala

České Budějovice - Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) obdržel od radní pro školství Vítězslavy Baborové (KSČM) písemnou rezignaci. O jejím nástupci rozhodne na nejbližším zasedání zastupitelstvo. Baborová svou rezignaci vysvětlila přetrvávajícími zdravotními problémy, od listopadu byla v pracovní neschopnosti. V kraji se loni v listopadu zvedla vlna nevole kvůli tomu, že radním pro školství je člen KSČM. Studenti kvůli tomu uspořádali několik protestních akcí.

Baborová před několika dny uvedla, že útoky na ni a její blízké se stupňují. „Jsou vedeny v osobní a neférové rovině. Ohrožují nejen mě, ale i mou rodinu,“ uvedla tehdy. „Jsem jenom žena, která neunesla fašizoidní nátlak a z vyčerpání jsem skončila na antidepresivech,“ dodala.

Jihočeští zastupitelé se na nejbližším zasedání sejdou 7. března. Zimola nyní plánuje schůzky koaličních stran - ČSSD a KSČM, aby vzniklou situaci řešily a našly vhodného kandidáta. Do té doby, než zastupitelé zvolí nového radního, bude věci týkající se resortu školství vykonávat Zimola. Baborová je v pracovní neschopnosti od konce listopadu. Šéf jihočeských komunistů Petr Braný minulý týden řekl, že tento stav je dlouhodobě neudržitelný a nelze nechávat místo tak dlouho prázdné.

„Odmítám nyní komentovat jakékoli informace, kdo by se tímto radním měl stát, neboť to bude předmětem koaličních jednání. Jsou-li dnes vyslovována jakákoli jména, jsou to pouze návrhy k jednání, což si jistě uvědomují představitelé obou koaličních stran,“ uvedl Zimola.

Komunisté navrhnou na místo po Baborové svého neuvolněného radního Tomeše Vytisku. Pokud se novým radním stane opět zástupce KSČM, protesty v kraji budou pokračovat. „Nestavíme se proti osobě paní Baborové a přejeme jí, aby se brzy uzdravila. Nám vadí, že resort řídí komunista,“ uvedl zástupce studentů Šimon Heller.

Volby v Jihočeském kraji loni v říjnu vyhrála ČSSD před KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství komunistku, což vyvolalo první vlnu nevole části studentů a veřejnosti. Ještě před zvolením radní sepsal učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha petici proti tomu, aby školství vedl zástupce KSČM. Dosud ji podepsalo přes 12 tisíc lidí. Žáci třeboňského gymnázia začali proti komunistické radní protestovat jako první, postupně se přidaly další školy. Vznikla i petice na podporu Baborové. Podepsalo ji přes 7 tisíc lidí.

Na protest proti vládě ČSSD s KSČM se v Českých Budějovicích konala čtyři shromáždění, nyní dobrovolníci drží štafetovou hladovku, ve které se po 24 hodinách střídají. Začala 8. ledna. Studenti současný stav ve vedení kraje označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, také s KSČM.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)