Jednání o rozpočtu skončila odvoláním opozice ze všech výborů

Praha - Koaliční zastupitelé v Praze 11 dnes odvolali ze všech výborů opoziční kolegy z Hnutí pro Prahu 11 (HpP11). Informoval o tom opoziční zastupitel Ladislav Kos (HpP11). Zastupitelstvo dnes druhým dnem projednávalo rozpočet na letošní rok, k němuž měla opozice více než stovku připomínek. Jednání provázely bouřlivé diskuze. Koalice dlouhodobě čelí kritice například za předražené zakázky, výstavbu komplexu bazénů a sportovišť nebo i další plánovanou zástavbu, proti které se bouří také místní.

Ze všech výborů - kontrolního, finančního a pro územní rozvoj, bylo odvoláno celkem šest zastupitelů z HpP11. V Praze 11 tvoří koalici ODS, ČSSD a Pražané za svá práva. V 39členném zastupitelstvu mají opoziční strany HpP11 devět členů, TOP 09 sedm členů a komunistů tři hlasy.

„V kontrolním výboru tak nemá nejsilnější opoziční strana, což je asi čtvrtina všech mandátů zastupitelstva, žádného člena. To je bezprecedentní skutečnost v zastupitelské demokracii,“ řekl Kos.

Podle opozice bylo odvolání členů HpP11 reakcí koalice na kritiku rozpočtu. „Jsme více agresivní, ale také více argumentujeme. Byla to reakce na kritiku rozpočtu, ale také na zveřejnění nečinnosti všech předsedů výborů, předražené audity kontrolního výboru a zejména tvrdá kritika starosty (Dalibora) Mlejnského kvůli jeho spolupráci s JUDr. (Vladimírem) Zavadilem,“ uvedl Kos. Právník Zavadil, který stojí za sporným předvolebním inzerátem s výzvou „Nevolte Karla Schwarzenberga“, má s radnicí dlouhodobou smlouvu na právní služby. Podle opozice mu radnice platí za služby, u kterých nelze dohledat, zda byly skutečně vykonány.

Na opozicí kritizovaný projekt bazénu půjdou další stovky milionů

Největší investicí městské části bude i v letošním roce výstavba bazénu, na kterou je vyhrazeno 314 milionů korun. Diskutovaný komplex bazénů a sportovišť s názvem Jedenáctka VS (Vodní svět) opozice kritizuje už od začátku. „Tento kontroverzní projekt prosadil starosta (Dalibor) Mlejnský a koalice ODS-ČSSD bez věcné a architektonické soutěže. Jeho výstavba je důvodem skrytého deficitu rozpočtu,“ uvedl Kos (Hnutí pro Prahu 11). Podle Mlejnského (ODS) vyjde projekt, který by měl být dokončen na jaře 2014, na celkem 425 milionů korun.

Předmětem kritiky byly i předražené zakázky nebo další zástavba

Diskutovanou položkou rozpočtu bylo také 50 milionů určených na výstavbu nových bytových domů, zejména se startovacími byty. Částka by měla pocházet z úplatného převodu městských bytů. Proti nové výstavbě se bouří místní, podle nich se bude zbytečně zahušťovat zástavba území, budou se likvidovat zelené plochy a parkovací místa.

Opozice kritizuje také čtyřletou zakázku pro firmu Pragoflora group, která by se měla starat o městskou zeleň. „Jde o asi 50 milionů za rok, považujeme ji za předraženou,“ uvedl Kos. Předražený je podle něj i projekt Jihoměstské lékárny provozované městskou částí. V rozpočtu je na něj vyčleněno 5,3 milionu korun. Opozice v úterý a dnes předložila zastupitelstvu asi 150 pozměňovacích návrhů, žádný nebyl přijat.

Loni hospodařila MČ s rozpočtem o 200 milionů nižším

Loni hospodařila městská část s částkou 628,3 milionu korun. Největší investice mířila už v loňském roce do výstavby bazénu. Letos bude Praha 11 hospodařit s rozpočtem ve výši 846,5 milionu korun. Příjmy budou činit 645,9 milionu, rozdíl zaplatí městská část z úspor z minulých let.

Vydáno pod