Jihočeský hejtman: Za chyby v ROPu nemají platit kraje

České Budějovice – Plzeňský a Jihočeský kraj zaplatily ministerstvu financí sankci 245 milionů korun za chyby, které podle státních úředníků i policistů udělala rada regionu soudržnosti Jihovýchod při rozdělování evropských dotací. Teď ale chtějí kraje peníze zpět, jihočeský hejtman oznámil, že se o ně chce se státem soudit. Tvrdí, že region soudržnosti je státní instituce, proto by za jeho chyby kraje neměly platit.

Vysokou korekci udělilo ministerstvo financí Regionální radě regionu soudržnosti Jihozápad kvůli systémovým chybám ve druhé a třetí výzvě. Poukázala na ně policie, ke shodnému závěru dospěla i ministerská kontrola. Sankci však za regionální radu musely zaplatit kraje. „Regionální rada nedisponuje finančními prostředky k uhrazení takovéto korekce,“ zdůvodnila mluvčí regionální rady Michaela Biňovcová.

Představitelé obou regionů teď tvrdí, že peníze na korekci poskytly pouze proto, že jinak jim hrozilo zastavení přílivu evropských dotací. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ale krajům ve skutečnosti nepřísluší platit za chyby regionální rady. „(Ministerstvo financí) nás v podstatě donutilo zaplatit za úřad regionální rady, tedy za státní organizaci,“ řekl hejtman Zimola.

Jihočeský kraj chce kvůli korekci podat žalobní návrh, Plzeňský kraj zatím zvažuje své možnosti, jeho představitelé nejsou přesvědčeni, že by u soudu uspěli. „Problém je o možnosti uspět. Analyzujeme možnosti, neradi bychom dělali unáhlené kroky,“ řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner, který je současně předsedou regionální rady.

Ministerstvo financí je přesvědčeno, že krajská žaloba nemá šanci na úspěch, korekce naopak podle úřadu byla tím nejšetrnějším, co připadalo v úvahu, protože zaplacená sankce zůstává v regionálním operačním programu a je možné využít ji na dotace v dalších výzvách. „Umožňuje, aby ty prostředky, které byly vyčleněny do ROP Jihozápad, nebyly ztraceny,“ upozornil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Korekce udělené regionálním radám v minulosti zpravidla platily kraje. O rozdělování dotací rozhodují jejich zástupci, kteří sedí ve výborech regionálních rad i v monitorovacích výborech. Naposled udělilo ministerstvo financí korekci za chyby při rozdělování peněz v ROPu Severovýchod, zaplatit by ji měly Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)