Polipenskou železnici Nejvyšší správní soud nepohřbil

České Budějovice – V zásadách územního rozvoje zůstává trať Šumavské elektrické dráhy, která by měla propojit dvě dnešní polipenské železnice z Lipna nad Vltavou do Černé v Pošumaví. Její vyškrnutí z krajských územních zásad žádala právě obec Černá v Pošumaví od Nejvyššího správního soudu. Ten však její kasační stížnost zamítl.

Na trasování jedné z klíčových tratí Šumavských elektrických drah, která má vést po severním lipenském břehu, si Černá v Pošumaví spolu s několika místními obyvateli a podnikateli stěžovala u vedení kraje, když byla oslyšena, podala žalobu ke krajskému soudu, ale ani tady neuspěla. Napotřetí se obec se společností Golf Resort Lipno a dvěma občany pokusila změnit zásady územního rozvoje prostřednictvím Nejvyššího správního soudu, ale ten nyní kasační stížnost na železniční trať rovněž zamítl.

Lidem z Černé se především nelíbí, kudy má trať obcí procházet. „Dráha by vedla po plážích a po pozemcích, na nichž jsou rekreační stavby,“ upřesnila starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková. Místní také zpochybňují dopravní přínos nové trati, poukazují, že zastávky jsou v územních zásadách zakresleny tak, že budou i několik kilometrů od zástavby.

Šumavské elektrické dráhy jsou zhruba deset let starý projekt, který počítá s elektrizací a zkapacitněním pošumavských lokálek a výstavbou několika spojek. Z nich pravděpodobně nejvýznamnější má být právě propojení dnešních nádraží v Lipně nad Vltavou, kam vede lokálka od hlavní trati z Rybníku, a v Černé v Pošumaví, kudy prochází trať České Budějovice – Český Krumlov – Černý Kříž.

Nádraží v Horní Plané patří mezi hrstku míst, která již mají rekonstrukci za sebou
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší