Obec Chvatěruby se chce rozšířit, nemá ale kam

Chvatěruby (Mělnicko) - Obec Chvatěruby na Mělnicku se nemá kam rozšiřovat. Jediný volný pozemek je bývalé motokrosové závodiště. To ale od devadesátých let nemá jasného vlastníka. Obec by od státu chtěla pozemky bezúplatně převést, o svá práva se ale ještě hlásí kralupský Automotoklub, bývalý provozovatel.

Ve Chvatěrubech se kdysi jezdily i mezinárodní motokrosové závody. V roce 1989 je ale úřady kvůli hluku zakázaly. Od té doby slavné sportoviště jen zarůstá trávou. „Každou chvílí máme vylomené dveře, vypáčené zámky, ztrácí se nám tu i věci,“ řekl místopředseda AMK Kralupy nad Vltavou Ivo Hupka.

O pozemky se pře kralupský Automotoklub i obec samotná

Do údržby se nikomu nechce, není totiž jasné, komu vlastně pozemky patří. Od státu by je chtěli získat členové kralupského Automotoklubu. Ten je měl dříve v trvalém užívání. „AMK nemůže tvrdit, že by ty pozemky užíval ke své činnosti, to není možné, protože ty pozemky nejsou spojeny,“ vysvětlil advokát obce Chvatěruby Michal Pacovský.

Do hry o lukrativní stavební parcely vstupuje i zmíněná obec. Starosta několik let usiluje o to, aby stát na obec pozemky bezúplatně převedl, zatím ale marně. „Pro nás je to klíčové z toho důvodu, že to je jediné rozvojové území naší obce,“ podotkl.

Po víc než dvaceti letech sporů by teď do případu mohl vnést jasno mělnický soud. Rozhodne, které konkrétní pozemky se stanou majetkem kralupského automotoklubu. Pokud by vlastníkem zbývajících pozemků zůstal stát, nabídl by je k prodeji. Kupce by podle zákona musel vybrat v soutěži s kritériem nejvyšší cena.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)