Bývalý starosta Prahy 2 Paluska míří před soud

Praha - Bývalý starosta Prahy 2 Jiří Paluska je obžalován ze zneužití pravomoci a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle policie svým chováním způsobil škodu tři miliony korun. Paluska již dříve jakoukoli vinu odmítl, nicméně funkci starosty počátkem loňského března po obvinění opustil.

Bývalý starosta se měl provinit hned dvakrát, poprvé při přidělení jednoho ze zrekonstruovaných bytů v Dittrichově ulici. „Přidělení toho bytu bylo na spoluobviněného, který to převedl pak na další osobu, která byla s druhým obviněným v přízni,“ uvedl žalobce.   

Paluska v roce 2012 rezignoval

Podle dřívějšího vyjádření nevládní organizace Transparency International, která na Palusku podala trestní oznámení, zveřejnila městská část na konci roku 2009 záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady stavbu bytu dokončit. Minimálně jednou tak tomu prý nebylo. V době, kdy měla být hrubá stavba předána budoucímu nájemníkovi, byl byt podle organizace následně užívaný Paluskovým synem Jiřím takřka dokončen. „Syn tam figuruje pouze okrajově, byt mu přidělen nebyl,“ podotkl žalobce.  

Druhý skutek, z něhož byl Paluska obviněn, se týká toho, že městská část vyplatila u jedné z veřejných zakázek zhruba 300 tisíc korun navíc. Službu totiž nezajišťovala vítězná firma, ale další subdodavatelé, protože ji sama společnost nebyla schopná poskytnout.