V olomouckém baru se přiotrávilo sedm hostů oxidem uhelnatým

Olomouc - V baru na kraji Olomouce se v noci přiotrávilo oxidem uhelnatým sedm hostů. Dva z nich upadli do bezvědomí. Záchranáři hosty převezli do olomoucké fakultní nemocnice. Jedna žena při pádu na zem utrpěla středně těžké poranění mozku a leží na jednotce intenzivní péče, ostatní už byli po lékařském vyšetření propuštěni domů. Oxid uhelnatý do baru unikl z komína plynového kotle, který byl zřejmě ucpaný.

Hlášení o úniku nebezpečného oxidu uhelnatého v baru v Olomouci-Hodolanech dostali hasiči kolem jedné hodiny ráno. „Hosté uvedli, že se jim najednou udělalo špatně. V baru jsme naměřili nebezpečné hodnoty oxidu uhelnatého i poté, co už byl před našim příjezdem částečně vyvětrán. Celý prostor jsme proto znovu důkladně vyvětrali,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák. Hasiči následně zjistili, že plynový kotel je v pořádku. „Zřejmě byla ucpaná spalinová cesta. Zakázali jsme proto kotel používat,“ dodal Hošák. Příčinu úniku nebezpečného plynu nyní zjišťují odborníci.

Podle mluvčího olomoucké fakultní nemocnice Egona Havrlanta v nemocnici nakonec zůstali ležet dva hosté, kteří se nadýchali oxidu uhelnatého. „Jedna žena si totiž při pádu na zem poranila hlavu a leží na neurologické klinice se středně těžkým poraněním mozku. Je při vědomí a její život není ohrožen. Ležet u nás zůstal i jeden muž, kterého lékaři ráno propustili do domácího ošetření,“ dodal.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Oxid uhelnatý vzniká jako vedlejší produkt při hoření, a to nejen v plynových kotlích či průtokových ohřívačích vody, ale třeba i v kamnech a krbech. Je bezbarvý a bez zápachu a zároveň velmi jedovatý. Záchranáři a hasiči proto lidem radí, aby nezanedbávali pravidelné prohlídky plynových spotřebičů a komínů, případně si pořídili čidlo, které přítomnost oxidu uhelnatého odhalí, nebo alespoň v koupelnách dostatečně větrali.