Vysoké školy lákají na techniku už na základkách

Ostrava - Malý zájem dětí o technické obory přiměl Vysokou školu báňskou k nevšednímu kroku. Začala pořádat exkurze pro základní školy. Děti mají přesvědčit, že technika může být i zábavná. Pokud budou ohlasy pozitivní, univerzita bude v těchto akcích pokračovat i v budoucnu.

Chodí teprve do druhé třídy, ale už si mohli vyzkoušet, jak se sedí ve vysokoškolské učebně a hlavně se podívat, na čem pracují zdejší odborníci. „Rádi bychom jim ukázali, že technická škola není o složité matematice a složité fyzice a chemii,“ uvedla Dagmar Juchelková, vedoucí katedry energetiky, VŠB-TU. 

Techniků je nedostatek, zájem o obor klesá

Zájem o technické obory už několik let klesá. „Čím dál méně žáků a dětí chce studovat techniku, prostě mají z toho strach, obavy a je potřeba to nějak zlomit,“ uvedl Zdeněk Kadlec, proděkan fakulty strojní, VŠB-TU.

Problém s nedostatkem mladých lidí mají ale i firmy. Z analýzy svazu průmyslu vyplývá, že během následujících 4 let z průmyslových firem v Moravskoslezském kraji odejde do důchodu téměř 20 tisíc zaměstnanců. A firmy se obávají, že je nebude mít kdo nahradit. „Všichni se starají o středoškoláky a zapomínáme, že je spousta ještě malých dětí, které vlastně neví co by, a proto jsme se rozhodli pro ně,“ uvedla Juchelková.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)