Oslavy nového roku odstartuje v Praze čínský orchestr

Praha – V Číně, Vietnamu, Koreji nebo Thajsku se lidé připravují na oslavy příchodu nového roku. Ten pro jihovýchodní Asii začne 10. února. I komunity cizinců žijící v České republice chystají oslavy. I proto v Obecním domě v Praze hraje uznávaný čínský orchestr Šan-si.

„Tyto novoroční koncerty se tradičně konají v Číně. My ale už šestnáct let jezdíme s tradiční čínskou hudbou na turné do zahraničí,“ říká dirigent čínského orchestru Šan-si. Ten patří mezi nejstarší a nejuznávanější orchestr v západní Číně. Vznikl už v roce 1950, do Prahy přijelo 50 jeho členů. Do Česka orchestr přijel vůbec poprvé, a to v rámci Evropského turné. Právě novoroční oslavy patří v Číně k těm nejdůležitějším.

Nový rok je v Číně něco podobného jako oslava Silvestra a Vánoc dohromady tady v Evropě, přibližuje prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jan Kohout. K oslavám se scházejí rodiny z celé Číny. 

Lunární nový rok ale neslaví jen Čína. Na příchod roku Hada - tedy roku vyrovnání a klidu se -  připravuje i Vietnam a jeho komunita v ČR. Na nový rok se připravují i v pražské tržnici Sapa. Tady se bude vařit tradiční novoroční menu – tedy rýže s masem, jarní závitky či slepice s citronovou trávou. Novoroční večeře probíhá v rodinném kruhu. Většina Vietnamců žijící v Čechách proto odjíždí do Vietnamu za svou rodinou.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)