Den nehod na železnici: srážky s chodci, autem i vlaky pár metrů od sebe

Plzeň/Brno/Nymburk – Dopravu na železnici od rána zdržovaly nehody a jiné mimořádné situace. Stalo se už pět nehod, všechny na frekventovaných tratích. Zemřeli při nich 3 lidé, v jednom případě šlo podle policie o sebevraždu. Na koridoru mezi Brnem a Českou Třebovou potom vjel vlak na obsazenou kolej a zastavil jen 50 metrů od jiné soupravy. Vlaky zde poté projížděly po jedné koleji - plný provoz byl obnoven až po čtyřech hodinách.

V Adamově na trati Brno – Česká Třebová se blízko nehodě dostal vlak Eurocity ze Štýrského Hradce do Prahy s osobním vlakem z Křenovic do Rájce-Jestřebí. Dálkový vlak se dostal na obsazenou kolej, nakonec zastavil asi 50 metrů od druhé soupravy. „Strojvedoucí měl povinnost jet podle rozhledových poměrů, což dodržel,“ zdůraznil ovšem mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že vlak před překážkou plynule zastavil. Kvůli vyšetřování mimořádné události byla téměř čtyři hodina uzavřena jedna kolej mezi Brnem a Adamovem, vlaky ve frekventovaném příměstském úseku se tak musely vejít na zbylou kolej a nabíraly zpoždění. Plný provoz byl obnoven ve 14:40.

Cestující v nebezpečí již potřetí za dva týdny

Již potřetí během posledních dvou týdnů se dostaly dva vlaky blízko katastrofě – dosud vždy jeden vlak projel návěst „stůj“. Předminulé úterý vjel v Kolíně osobní vlak na kolej, která měla být volná pro přijíždějící expresní spoj z Prahy do Třince. Minulou středu se zase ocitly dva osobní vlaky proti sobě, když jeden z nich opustil strančické nádraží, ačkoli mu to návěstidlo nepovolovalo. Sérii obdobných událostí prozatím uzavřel adamovský incident, kde podle inspektorů ale zřejmě vlak vjel na obsazenou kolej, i když „stůj“ neprojel. Ve všech případech nikdo neutrpěl zranění, jedoucí vlaky včas zastavili jejich strojvedoucí nebo zabezpečovací technika.

Čtyři chodci a jedno auto skončili pod koly vlaků

Neprůjezdná naopak byla zhruba hodinu trať v Kolíně u zastávky, kde se vlak Intercity RegioJet z Havířova do Prahy srazil s chodcem. Ten nehodu nepřežil. „Zatím neznáme totožnost oběti, ani nevíme, zda jde o muže, nebo ženu,“ uvedla policejní mluvčí Věra Žídková. Zhruba další dvě hodiny byla průjezdná jen jedna kolej, část vlaků proto jela odklonem přes Nymburk.

I další železniční incidenty si vyžádaly výluky tratí. Nejvážnější následky měl střet rychlíku (Kolín – Ústí nad Labem) s mužem, který při nehodě zahynul. K nehodě došlo u Libice nad Cidlinou na trati Praha–Nymburk–Kolín/Hradec Králové. „Podle prvotních informací jde o sebevraždu skokem pod vlak,“ uvedla policejní mluvčí Petra Potočná. Dvoukolejná trať zůstala po tragické srážce asi hodinu uzavřena.

U Otrokovic na Zlínsku srazil večer osobní vlak člověka, který svým zraněním podlehl. Byl v místě, kam nemá veřejnost přístup. „Nehoda se stala zhruba v 18:10. Bylo to v místě, kam je veřejnosti vstup zakázán, na širé trati,“ řekl Drápal. Osobní vlak jel z Břeclavi do Přerova. Provoz byl zhruba na hodinu zcela přerušen, po obou kolejích vlaky začaly jezdit krátce po 21:00.

Výluka byla i na jednokolejném mezinárodním tahu z Plzně do Bavorska. Ranní expres Praha–Mnichov se poblíž nádraží ve Zbůchu střetl se čtyřicetiletým mužem, který nehodu sice přežil, ale s velmi vážným poraněním obou nohou. Záchranáři ho vrtulníkem transportovali do nemocnice, cestující v nešťastném mezistátním expresu čekali déle než dvě hodiny ve vagonech, z místa, kde vlak zůstal, nemohli být evakuováni. Další vlaky jely odklonem nebo je ČD nahradily autobusem.

Rozhovor s Romanem Šigutem (zdroj: ČT24)