V Brně-Slatině se srazily autobusy, řidič měl mozkovou příhodu

Brno - V Brně-Slatině se krátce po 13. hodině srazily dva autobusy hromadné dopravy. Do stojícího autobusu narazil druhý, který jel vysokou rychlostí. Záchranáři potvrdili 19 zraněných, z nich 18 převezli do nemocnice. Většina z nich však byla zraněna lehce. Vážnější poranění mají oba řidiči, z regionálního autobusu museli hasiči řidiče vyprostit. Podle zdravotníků postihla řidiče jedoucího vozu porucha vědomí.

Autobus firmy BusLine jedoucí na příměstské lince 701 do Mokré-Horákova narazil zezadu do vozu městské hromadné dopravy na lince 75. Kolize se stala na autobusové zastávce u křižovatky ulic Hviezdoslavova a Řípská. „Při střetu stál autobus linky 75 na zastávce a nastupovali do něj lidé. V tu chvíli do něj zezadu najel druhý vůz,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová. Náraz byl prudký, regionální autobus se potom odrazil a skončil několik metrů za městským autobusem. „Seděli jsme vzadu a najednou přišel náraz. Vůbec nevím, co se stalo,“ popsal okamžik střetu cestující Michal Dirda.

Příčinou nehody zřejmě byla zdravotní indispozice řidiče jedoucího vozu. „Řidič autobusu, který havaroval, měl v době kolize vážnou poruchu vědomí,“ sdělila mluvčí záchranné služby Barbora Zuchová bez dalších podrobností. ČTK uvedla, že řidiče postihla cévní mozková příhoda.

Na místě zasahovaly tři hasičské jednotky, jimž se do 14:00 podařilo zraněné vyprostit. Osmnáct lidí záchranáři rozvezli do nemocnic, jednoho zraněného ošetřili na místě. Lidé v autobusech utrpěli většinou poranění v oblasti krku, hlavy a nohou. Nejvážněji zraněn byl řidič regionálního autobusu, který uvázl ve voze. „Museli jsme pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vyprostit zaklíněného řidiče,“ upřesnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle záchranářů nikdo nebyl v ohrožení života.

Škoda na autobusu dopravního podniku a zničeném sloupu veřejného osvětlení se odhaduje na 1,5 milionu korun. Na druhém autobusu není škoda zatím vyčíslena.

Poslední velká tragická nehoda vozidel MHD se stala v Brně předloni v květnu v Černých Polích. Řidič trolejbusu vjel na červenou do křižovatky a narazil do tramvaje. Výsledkem byla nehoda s jedním mrtvým a 13 zraněnými. Řidič autobusu za to byl odsouzen ke třem letům a čtyřem měsícům vězení.

Vážné nehody MHD v Česku:

  • Hradec Králové, 4. 4. 2003: Na přejezdu v Březhradě se střetl vlak s městským autobusem, který z neznámých příčin vjel na přejezd. 4 mrtví, 4 těžce zranění.
  • Praha, 16. 3. 2005: Na Karlově náměstí vykolejil zadní vůz tramvajové soupravy při příliš rychlém výjezdu z oblouku. 2 mrtví, 3 zranění.
  • Ostrava, 11. 4. 2008: Čelní srážku tramvají na jednokolejné trati způsobil řidič, který předčasně vyjel ze stanice. 3 mrtví, 11 zraněných.
  • Praha, 18. 4. 2011: Autobus obsluhující nákupní centrum na Zličíně spadl ze srázu. 1 mrtvý (řidič), 16 zraněných.
  • Brno, 23. 5. 2011: Trolejbus, který jel na červenou, narazil v křižovatce Provazníkovy a Lesnické ulice do tramvaje. 1 mrtvý, 15 zraněných.
  • Brno, 5. 2. 2013: Na zastávce ve Slatině narazil jedoucí regionální autobus do stojícího městského. 19 zraněných.