Žaloba Ostravy na stát kvůli ovzduší míří k soudu

Ostrava/ Praha - Tři roky od jejího podání se dostane k soudu v českých poměrech unikátní žaloba města Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší. Ostrava se v žalobě domáhá ochrany před údajně nezákonnými zásahy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy. Problém je podle ní zejména v nedostatečné a neefektivní ochraně čistoty ovzduší a nedodržování limitů znečištění. Jednání by mělo začít nejpozději v březnu.

Vedení města státu vytýká, že nedokázal udělat taková opatření, která by dokázala snížit množství polétavého prachu v Ostravě. Ostrava a okolí patří v některých ukazatelích k místům s nejhorším ovzduším v Česku i v Evropě, hygienické limity jsou často mnohonásobně překračovány.

„Byl to poslední zoufalý krok, který město mohlo v tomto směru učinit,“ uvedl po podání žaloby náměstek primátora Ostravy pro životní prostředí Dalibor Madej. „Chceme vymoci konkrétní a efektivní kroky ke zlepšení ovzduší ve městě,“ prohlásil také primátor Petr Kajnar.

Ostrava, kterou ve sporu s vládou zastupuje renomovaný právník Tomáš Sokol, podala žalobu v roce 2010. Právníkům už zaplatila přes sto tisíc korun. Českou republiku bude u soudu zastupovat ministerstvo životního prostředí.

Telefonát Marty Pilařové (zdroj: ČT24)