Pardubické školy jsou po třech letech konečně bez radonu

Pardubice – Nová izolace a noční odvětrávání zbavilo pardubické základní a mateřské školy radonu. V pěti budovách naměřili odborníci v roce 2010 zvýšenou koncentraci tohoto radioaktivního plynu, město potom ještě dlouho nevědělo, jak se do škol dostává.

Radon vzniká jako produkt rozpadu uranu a radia, jeho přítomnost v ovzduší je přirozená, nikoli však ve vysoké koncentraci. Zvýšené množství plynu se může vyskytnout ve špatně postavených a neodvětrávaných domech, lidem jemu vystaveným hrozí rakovina plic.

Když odborníci zjistili, že je zvýšená koncentrace radonu v pěti pardubických školách a školkách, začalo intenzivní pátrání po tom, kde se vzal. Zprvu proto bylo možné zbavovat se ho pouze větráním. „Přistoupili jsme k opatřením – odsávání vzduchu a dalším opatřením – a tím jsme děti ochránili,“ ubezpečil mluvčí pardubického magistrátu.

Nakonec měření také ukázala, jak se radon do školních budov dostal – z podloží pronikl špatnou izolací. „Tím, že není dostatečná izolace, dochází k průniku radonu přímo do místností a budov,“ vysvětlil chemik Miloslav Slezák. Aby průniky zastavilo, zaplatilo město za bezpečnostní opatření půl milionu korun. „Došlo k izolaci podlah, aby radon z podloží už do budov škol neprosakoval,“ upřesnil mluvčí Hradní.

Měření provedená koncem loňského roku ukázala, že ve všech zasažených budovách už hodnoty radonu klesly na minimální úroveň. „Je to v hodnotách, které neškodí zdraví lidí,“ zdůraznila ředitelka MŠ Pospíšilovo náměstí Irena Tužimská. Tečku za případem radonu ve školách by mělo udělat poslední preventivní měření naplánované na květen.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)