Prodej zámku ve Světlé se nepovedl

Světlá nad Sázavou – Kraji Vysočina stále zůstává zámek ve Světlé nad Sázavou, který se už delší dobu snaží prodat. Město, které se snaží prodej zprostředkovat, se těsně před uzavřením smlouvy s jedním zájemcem rozhodlo z prodeje vycouvat. Vše tak začíná nanovo – po diskusi o tom, zda by si město nemělo zámek ponechat, nejspíš radnice vyhlásí i druhé výběrové řízení.

Když se loni ze světelského zámku odstěhovala škola, Kraj Vysočina ho obratem nabídl městu. To sice má zájem, aby v části budovy zůstalo muzeum a pro společenské akce byl nadále k dispozici Rytířský sál, ale na správu celého zámku nemá peníze. Proto se radnice rozhodla, že prodej zprostředkuje a podmíní ho zachováním muzea a sálu. Nakonec však zrušila výběrové řízení, ze kterého si vybírala zájemce, přestože už se rýsoval podpis smlouvy. „Ztroskotalo to na tom, že se tam začala pohybovat jiná firma, která obeslala zastupitele doporučeným dopisem. Vyslovila nedůvěru k výběrovému řízení a vyzvala je, aby to udělali transparentnější,“ sdělil zájemce o koupi zámku Zdeněk Steinitz z firmy Ithaka Development.

Zámek tak zůstává v krajské správě, ovšem kraj o historickou budovu nestojí. Všechno tak začíná znovu. Světelští se stále chtějí prodeje zámku zúčastnit, ovšem opoziční zastupitelé znovu přišli i s návrhem, aby si městu svoji dominantu pomechalo. Podle zastupitelky Evy Kořínkové, která plánovaný prodej zámku kritizovala, se do něj může sestěhovat některá z městských organizací. „Město zřizuje různé příspěvkové organizace, které jsou rozmístěny ve více budovách, nebo jsou v budovách, které se musí opravit,“ poukázala zastupitelka Světlé Eva Kořínková.

Starosta Jan Tourek ale ponechání zámku v majetku města odmítá, trvá na tom, že je příliš drahý. „Město nepotřebuje prostory, my jich máme dostatek,“ dodal. Zastupitelé budou o definitivní variantě hlasovat na svém zasedání 20. února.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)