Lék na kladenský smog: zákazy pro kamiony, dotace na kotle

Kladno – Jedním z nejprašnějších míst v Česku je kladenská městská část Švermov. Radnice se chce pokusit se švermovským smogem bojovat – připravuje změnu dopravního značení, která ze Švermova odvede část aut, primátor chce také zprostředkovat dotace od ministerstva životního prostředí na výměnu kotlů. Nebude to však mít zcela jednoduché. Opozice sice souhlasí s opatřením, která mají zachránit Švermov, ale nejsou prý dostatečně komplexní.

Když je smog na Ostravsku, velmi často je i v Kladně. V posledních letech se situace zlepšila, počet dnů v roce, kdy jsou překročeny limity polétavého prachu, klesly ze 130 na 90, to však vedení města nestačí. Primátor Dan Jiránek (ODS) by chtěl pro Kladenské zprostředkovat dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za plynové – takovým způsobem podporuje ministerstvo životního prostředí obyvatele smogem ohrožovaného Moravskoslezského kraje. „Rozumíme tomu, že existuje skupina obyvatel, která z finančních důvodů na ten plyn mít nikdy nebude. Pro ty je pak vhodné, abychom jim pomohli,“ zdůraznil primátor Jiránek.

Kladenská radnice chce uvzduší na Švermově zlepšit také dopravními opatřeními. Čtvrtí denně projíždí 16 tisíc aut včetně kamionů, které tudy objíždějí Prahu. Právě aut těžších než 12 tun se má týkat zákaz vjezdu do ulice 28. října, která se tak přidá k Velvarské, kam kamiony nesmějí už rok. Středočeský krajský radní pro dopravu Marek Semerád (ČSSD) je ochoten zákazy schválit.

Městské opozici se ale připravovaná opatření nezdají dostatečná. „Odklonění kamionů pouze z jedné ulice problém neřeší,“ podotkl zastupitel Petr Soudek (TOP 09).

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)