Jako v Německu, tak i v Česku – policie jde na drogy důkladnými prohlídkami

Cheb – Tzv. závojové pátrání s důkladnými kontrolami řidičů, které od vstupu Česka do Schengenského prostoru provozuje policie v Bavorsku, začalo také na české straně hranic. Policie tak chce zastavit proud drog přes hranice, kromě podezřelých aut kontrolují také tržnice.

Podobnou nevoli, jakou projevují čeští turisté při tvrdých kontrolách na bavorských dálnicích, dávají najevo němečtí turisté, na které se nyní zaměřili čeští policisté při pátrání po drogách. „Nikdy jsem to neviděl,“ kroutil hlavou jeden z kontrolovaných řidičů. Policie speciálními zrcadly prohlížela podvozek jeho auta, kontrolovala i další těžko přístupná místa, kde by drogy mohly být ukryté. Otestovala i samotného řidiče. Na Chebsku takto každý den zastaví 200 vozidel.

Německá policie ovšem činnost svých českých kolegů schvaluje. „Je to už velký problém, protože na německé straně už máme hodně těch, kteří drogy užívají,“ zdůraznil Markus Hanemann z policejního inspektorátu v Klingenthalu.

Kromě aut kontrolují policisté také bary a tržnice, kam přicházejí s psovody a specialisty na odhalování falešných dokladů. „Na českých tržnicích docházelo k nákupu drog a ty byly poté převáženy do Německa,“ vysvětlila policejní mluvčí Andrea Kávová.

Činnost policejního týmu nazvaného Krystal má zatím trvat dva měsíce. Zda bude pokračovat, rozhodne policie po vyhodnocení výsledků.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)