Nuselská obchodní akademie a průmyslovka ve Strašnicích skončí

Praha - O dvě střední školy přijde od příštího školního roku hlavní město, magistrát je sloučí se dvěma jinými školami stejného zaměření. Jedná se o střední průmyslovou školu elektrotechnickou v ulici V Úžlabině v Praze 10 a obchodní akademii ve Svatoslavově ulici v Praze 4. Radní se k tomuto kroku rozhodli kvůli velkému úbytku studentů na středních školách. Ročně by Praha tímto krokem mohla ušetřit kolem čtyř milionů korun. Obchodní akademii v Nuslích chce zrušit navzdory tomu, že petici na její záchranu podepsalo několik set lidí a proti se postavilo i zastupitelstvo Prahy 4.

Elektrotechnická škola se ze Strašnic, která je naplněná asi ze 48 procent, se všemi studenty a pedagogy přemístí do Střední školy elektrotechniky a strojírenství v Jesenické ulici na Zahradním Městě. Škola ve Svatoslavově, která je podle radní Heleny Chudomelové (TOP 09) v letošním školním roce naplněna jen asi z 38 procent, se z Nuslí přestěhuje do obchodní akademie, která sídlí v ulici U Vinohradského hřbitova v Praze 3.

Návrh na sloučení škol bude v příštích týdnech projednán ve výboru pro vzdělávání a radě města. Podle Chudomelové byli ředitelé škol o plánovaném stěhování informováni. „Snažili jsme se navrhovat sloučení škol, které mají podobné obory, abychom tím způsobili co nejméně škody,“ konstatovala radní.

Důvodem slučování je podle Chudomelové to, že se v posledních letech snižuje počet žáků na středních školách. „Výraznější pokles žáků zaznamenávají střední odborné školy, především průmyslovky, obchodní akademie a učební obory, které připravují absolventy k výkonu technických funkcí, k výkonu náročných dělnických profesí, ale i pro další studium na vyšších odborných školách a vysokých školách,“ řekla radní Chudomelová.

Se zrušením obchodní akademie ve Svatoslavově ulici nesouhlasilo na svém čtvrtečním jednání zastupitelstvo Prahy 4. Zastupitelé žádali, aby Praha ponechala akademii v současném sídle. Podle zastupitelky Ivy Kotvové (SZ) má škola v Nuslích tradici. „Škola je pro Nusle paradoxně důležitější než pro Vinohrady. Nusle na rozdíl od Vinohrad musejí o svou prosperitu bojovat,“ doplnil zastupitel Petr Štěpánek (SZ).

Budova obchodní akademie v Nuslích patří Praze 4, hlavní město za nájemné ročně platí 2,7 milionu korun. Další peníze ušetří například za energie. Ředitel magistrátního odboru školství Jiří Pilař řekl, že ceny energií v Praze 4 v posledních letech extrémně stouply. Dodavatelem tepla je městská společnost 4-Energetická, kterou nyní vyšetřuje policie.

V loňském školním roce opustilo deváté ročníky základních škol celkem 5 977 žáků, střední odborné školy, které město zřizuje, ale nabízely 7 682 volných míst. Dalších 1 498 míst bylo na čtyřletých gymnáziích a část dětí šla také na soukromé školy.

Podle analýzy, kterou si magistrát nechal zpracovat, by počet dětí na středních školách mohl od roku 2015 mírně narůstat. „Neplánujeme žádné převratné kroky. Nemá smysl dělat velké přesuny a slučování, ale musíme se chovat ekonomicky,“ doplnila radní. Uvolněné budovy si chce město ponechat, uspořené prostředky plánuje dát zpět do školství.