Slivenec chce uzavřít Pražský okruh – je moc hlučný

Praha – Obyvatelé pražského Slivence chtějí, aby hygienici nechali uzavřít přilehlou část Pražského okruhu a to přinejmenším do chvíle, než vznikne chybějící protihluková stěna. Slivenečtí tvrdí, že z rychlostní komunikace vychází hluk, kvůli kterému se nedá chodit ven, větrat ani spát. ŘSD však tvrdí, že měření hluku neukázala překročení limitu.

Na nadměrný hluk si stěžují obyvatelé Slivence od chvíle, kdy Ředitelství silnic a dálnic jihozápadní část Pražského okruhu otevřelo – tedy dva a půl roku. Podle starostky Jany Plamínkové je to proto, že přilehlý úsek nemá protihlukovou stěnu. „Z nepochopitelného důvodu tady není dostavěna protihluková zeď až do křižovatky s ulicí K Barrandovu. Právě z této lokality se na Slivenec valí největší zdroj hluku,“ uvedla starostka.

ŘSD však nepovažuje stížnosti Sliveneckých za podložené. Hluk v městské části měří a výsledky nepovažuje za znepokojivé. „Budeme i nadále tuto část Pražského okruhu měřit. Ve chvíli překročení máme v plánu zde vybudovat protihlukovou stěnu. Nyní však výsledné hodnoty nenutí stát k tomu, aby vybudoval protihlukovou stěnu za deset milionů korun,“ shrnula postoj organizace její mluvčí Martina Vápeníková.

Tři tisícovky sliveneckých obyvatel se nad údaji ŘSD podivují. Radnice si rovněž objednala měření, ze čtyř vzorků výzkumníci třikrát zaznamenali překročení hygienického limitu. Starostka Plamínková se proto obrátila na Státní hygienickou stanici. Požádala o úplné zastavení provozu na problematickém úseku Pražského okruhu. Přiznala však, že nečeká, že by uspěla. „Požadavek, aby byl pozastaven provoz na okruhu, je takový výraz zoufalství, protože my máme pocit, že se s tím již dva a půl roku nic neděje,“ zdůraznila.

Pražští hygienici nyní začali hluk měřit, o stížnosti Slivence rozhodnou na jaře.

Reportáž Marie Frajtové (zdroj: ČT24)