Policejní akademie pro seniory: Ubraňte se lupičům i prodejcům

Jihlava - Více než šesdesát důchodců nalákala na své semináře netradiční večerní škola - Policejní akademie pro seniory, kterou otevřeli v Jihlavě. Tak obrovský zájem překvapil zakladatele školy i policii, která projekt podporuje. Přihlásit se tentokrát mohl kdokoli nad šedesát let. Účastníky čekají dvě hodiny výuky týdně až do července.

Do semináře určeného asi pro 40 lidí se přihlásilo 65 seniorů. Dozvědí se něco o práci policie a naučí se například, jak se bránit přepadení. Na prvním semináři se představila městská policie. Mluvilo se o odchytu pobíhajících zvířat nebo o vybavení městských strážníků. Kromě přednášek čekají účastníky i praktické ukázky, exkurze mezi policisty a také návštěva střelnice. „Chtěla jsem se dovědět, jak se ochránit, a je to zajímavé,“ svěřuje se jedna ze studentek Zdeňka Brejchová.

Sami senioři se chtějí naučit i to, jak čelit nátlaku na předváděcích akcích. „Jak se těmhle podvodníčkům bránit, ale také témata jako domácí násilí na seniorech, kyberšikana, to si sami zvolili. Chceme také zabrousit do tématu vyřizování dokladů,“ říká zakladatel akademie Antonín Křoustek. „Poučený senior se přece jenom nenechá tak napálit, už je ostražitější i proti tomu přepadení,“ dodává předsedkyně Svazu důchodců Pavla Radová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)