Karlovarské váhání: Prodají lázeňský dům, nebo se budou soudit?

Karlovy Vary – Nájemce lázeňského domu v Karlových Varech, kterému končí smlouva, chce, aby mu město dům odprodalo. V opačném případě bude chtít zpět desítky milionů, které investoval do oprav. Karlovarské zastupitelstvo je rozpolceno, pokud ale prodej neschválí, bude se město muset soudit. Nájemce už podal první žalobu o 12 milionů korun.

Prodá město sanatorium Trocnov, nebo si ho ponechá, přestože se potom bude muset soudit až o desítky milionů korun? Zastupitelstvo je rozpolcené. Primátor Petr Kulhánek (KOA) by lázeňský dům rád prodal, městská kasa by tak měla jistých 45 milionů korun. „Zároveň se do budoucna eliminují rizika dlouhosáhlých soudních sporů, které ve výsledku můžou dospět do doby, kdy ta nemovitost bude v daleko horším stavu, než je dnes,“ zdůvodnil primátor. Množství zastupitelů ale míní, že by bez ohledu na možné soudní spory měl dům dál patřit městu. „Je strašně málo objektů, které město má a které mu vydělávají peníze,“ je přesvědčen zastupitel Otmar Homolka (OCJJ).

Pokud se zastupitelé na prodeji sanatoria Trocnov neshodnou, je soud na spadnutí. Nájemce už podal první žalobu. „Vzhledem k tomu, že lhůta pro promlčení je dva roky, nezbylo nic jiného než do konce roku 2012 podat žalobu na dvanáct milionů,“ upřesnil ředitel sanatoria Jaroslav Ovsík. Je totiž přesvědčen, že město, pokud mu budovu neprodá, musí vynahradit rozsáhlé investice z posledních dvaceti let. Nájemce uvádí, že do budovy od roku 1993 vložil 60 milionů korun, například předloni nechal za 12 milionů vyměnit okna.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zda firma v případném soudním sporu uspěje, není zřejmé. Existuje více právních výkladů nájemní smlouvy, opozice navíc tvrdí, že k investicím neměl nájemce souhlas města. „Podle smlouvy to provádět nemohl, a když by to měl provádět, tak k tomu musel mít souhlas města. Takže náklady, které do toho dával, jsou diskutabilní,“ řekl zastupitel Homolka. To ale ředitel sanatoria jednoznačně odmítl. „Bylo na to stavební povolení, tato budova byla zkoulaudovaná. Bez vlastníka se tyto kroky nedají udělat,“ zdůraznil.

Primátor zatím zadal vypracování dvou nezávislých posudků na tržní cenu budovy. O osudu Trocnova chce se zastupiteli znovu jednat.