Táborský Jordán představil památky léta ukryté pod bahnem

Tábor – Téměř před čtvrt rokem se začal vypouštět táborský rybník Jordán. Mimo velkého množství ryb si na své přišli i archeologové. Pod vrstvou bahna se ukrývaly památky pravěkých zemědělců i středověkých řemeslníků – nálezy byly dnes přímo na místě poprvé představeny. Jde o například o zbytky několik tisíc let staré keramiky nebo zachovalou pec.

Už před Vánoci táborští archeologové poprvé narazili na středověkou cihelnu, o jejíž existenci nikdo nevěděl. Nalézt důkazy přitom znamenalo oddělit nánosy mazlavého bahna od kusů spálené hlíny. Práci ztěžovaly nízké zimní teploty, archeology ale tlačil čas, a proto po boku stavebních strojů pracovali za každého počasí.

Úsilí se ale podle nich vyplatilo. Podle zbytků cihel a střešních tašek archeologové datovali, že nalezená cihelna pochází zřejmě z počátku 15. století, kdy husité město zakládali. Dno Jordánu dokonce ukrývalo i středověkou cestu a známky, že lokalita byla osídlena i v pravěku. Osídlení dokládají 3 000 let staré střepy keramiky.

V bahně ale byly nalezeny i mnohem nebezpečnější nálezy. Za pozornost stojí i dosavadní „úlovky“ pyrotechniků – granáty nebo válečná munice. „K dnešnímu dni se jedná výčtem o 107 kusů granátů různého typu, dále na 60 kusů torz různých střelných zbraní, 16 kusů dělostřelecké munice,“ uvedl mluvčí táborské policie Miroslav Doubek. Práce pyrotechniků i archeologů zatím není u konce. Historikové totiž očekávají, že prostor objevené cihelny přinese další cenné exempláře.

Archeologové ukázali nálezy z táborského rybníku (zdroj: ČT24)