Muzeum v Pardubicích získalo unikátní pušku

Pardubice - Východočeské muzeum v Pardubicích získalo do sbírky unikátní pušku, po které sběratelé marně pátrali od roku 1924. Prototyp takzvané zadovky navrhl Ferdinand Lebeda v roce 1867 pro rakouskou armádu. Tehdy s ní ovšem neuspěl.

Unikátní zbraň ležela desítky let v jedné hájovně na východě Čech. Její majitel se přišel do pardubického muzea zeptat, co je to vlastně za zbraň. To, že má doma zřejmě jediný exemplář na světě, vůbec netušil. Muzeum od něho pušku rychle koupilo. „Jsem si jistá, že jsme udělali dobře. Zbraň jsme koupili za osmdesát tisíc korun,“ říká ředitelka Východočeského muzea Pardubice Jitka Rychlíková.  

Zadovku navrhl a vyrobil Ferdinand Lebeda, jeden z nejlepších pražských puškařů. Nabídl ji rakouské armádě, která po prohrané bitvě u Hradce Králové v roce 1866 potřebovala modernější zbraně. „Ta puška je výjimečná především v tom, že je to unikátní exemplář, který se ve více kusech nedochoval,“ upozorňuje odborník na zbraně Jan Skramoušský z Vojenského historického ústavu.  

Samotné nabíjení pušky je velmi důmyslné, také obsluha byla jednoduchá. Přesto Lebedova zadovka v soutěži neuspěla. Vyhrála puška továrníka Werndla. „Puška vz. Werndl z roku 1867 nakonec nahradila ve výzbroji rakouské armády předovky Lorenz,“ podotýká historik Jan Tetřev.  

Unikátní puška Ferdinanda Lebedy je stále funkční. Zatím se o ni starají restaurátoři. Ovšem zřejmě už na jaře ji Východočeské muzeum vystaví na pardubickém zámku.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)