Jezero v Mostě stále nepřístupné, návrhy váznou na příjezdové cestě

Most - Nové, třísethektarové jezero v Mostě zůstane i letos pro veřejnost nepřístupné. Podle původního plánu mělo napouštění důlní jámy skončit už předloni. Teď se mluví o tom, že všechny práce by měly být hotovy v roce 2015.

Sláva Máchova jezera je u konce. Mostečtí patrioti měli jasno už od chvíle, kdy do dolu začala přitékat voda. „To je pro Mostečáky a Mostecko historický den,“ řekl v roce 2008 primátor Mostu Vlastimil Vozka (Severočeši.cz). Nové mostecké jezero je už teď opravdu větší a hlubší než jiné známé vodní nádrže v Čechách. „Více než sedmdesát milionů kubíků vody, to už je taková střední nebo spíš větší přehrada,“ uvedl bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Čas ale dává za pravdu těm, kteří tvrdili, že oživit území, kde stálo staré město, zbourané kvůli těžbě uhlí, bude složitější. „Voda přinese život, ale jen pro ryby a vodní živočichy. Pro lidi je potřeba ještě dobudovat infrastrukturu, komunikace, kanalizaci,“ sdělil poslanec Jiří Šulc (ODS). „Chceme do toho prostoru vrátit život,“ dodal ředitel Palivového kombinátu Ústí nad Labem Petr Lenc.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ryby mají pré

Zatím ale k jezeru nemohou ani rybáři. Hlavním problémem ale nejsou podle mostecké radnice dodatečné úpravy břehů. Zádrhel je prý v tom, že k jezeru ještě stále nevede slibovaná silnice. „Není to jenom o rekreaci o sportu. (…) První obytný dům počká,“ uvedla náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková (Severočeši.cz). Ministerstvo financí přitom už jednou potřebné peníze na silniční spojku k jezeru vyčlenilo. Pak ale zakázku zrušilo. K rekultivaci za tři miliardy korun tak zatím pořád vede jen štěrková cesta.