Veřejné práce chybějí, Klatovy proto zaměstnaly nezaměstnané

Klatovy – Zrušené veřejné práce, které vykonávali dlouhodobě nezaměstnaní lidé, se rozhodla klatovská radnice nahradit tak, že deseti nezaměstnaným nabídla práci. Za plat teď vykonávají totéž, co dříve dělali, aby si udrželi sociální dávky. Podle radnice na jejich plat přispívá stát, na rozdíl od minulosti mají zaměstnanci radnice plný úvazek.

Do listopadu, kdy byly pro nezaměstnané povinné veřejné práce, odpracovala stovka lidí v Klatovech kolem dvou tisíc hodin za měsíc, nyní deset nových zaměstnanců radnice s plným úvazkem tráví úklidem nebo údržbou veřejných prostranství zhruba 1 600 hodin. Oproti minulosti však nejsou výsledky jejich práce znát mimo samotné Klatovy. „Dřív jsme mohli s veřejnou službou zajíždět i do našich integrovaných obcí, to teď nejde,“ řekl tajemník radnice Miroslav Šafařík. Stát podle něj přispívá na 90 procent platů klatovských zaměstnanců.

Veřejné práce probíhaly v Klatovech od roku 2009. Práci nezaměstnaných využívaly všechny složky města, nejvíce Technické služby, které udržují více než 100 kilometrů chodníků. Starosta Rudolf Salvetr připomněl, že tehdy fungovaly tak, že nezaměstnaní, kteří se do veřejných prací zapojili, dostávali příplatek k dávkám. „Měli jsme i rodinu, kde byli ve veřejné službě tři lidé, motivační příplatek jim pomohl například platit nájem,“ vzpomněl starosta Salvetr.

Tajemník Šafařík dodal, že ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že veřejné práce letos vrátí. „Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že od druhého pololetí 2013 vrátí institut veřejné služby nějakým způsobem zpátky. Zatím není jasné jakým, ale v každém případě by to měly být práce, které by měly být finančně motivovány,“ upozornil.

O nahrazení zrušených veřejných prací se pokouší i další města. Chomutov přišel s nabídkou práce za stravenky, ale poté, co nechal svůj model posoudit právníky, zrušil ho. Práci za stravenky zavedla také Karviná.