Z požáru autolakovny se vyklubal pojišťovací podvod

Ústí nad Labem/Česká Lípa - V prosinci 2008 hasiči zasahovali u požáru autolakovny v České Lípě. Požár tehdy poškodil nejen lakovnu, ale i několik automobilů v přilehlém autobazaru. Firma podle policie následně pojišťovně vykázala škodu, avšak až šestkrát vyšší, než byla reálná cena zničeného zboží a strojů. Škodu 45 milionů pojišťovna nakonec neproplatila, firmě se ale podařilo získat od státu 7,2 milionu korun. V případu už byla podána obžaloba, řešit ho bude krajský soud v Liberci.

Podle smluv, které si pojišťovna při zjišťování škody vyžádala, byla ve skladu část zboží nakoupeného za 68 milionů korun. Kromě linky na stříkání barev, čisticích prostředků a ředidel, měla být v hale také těsnění za asi 50 milionů korun. Po požadavku na další doklady firma ale přestala s pojišťovnou komunikovat. „Neexistovaly žádné doklady o existenci zboží kromě kupní smlouvy,“ řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje Radim Vojáček s tím, že doklady u dodavatele zmizely. 

Policie podle něj měla podezření, že ve skladu nebylo tolik zboží, kolik firma deklarovala. „Navštívil jsem podobný sklad těsnění a dalšího zboží v Litoměřicích. Byl větší, ale vešlo se do něj zboží jen za 11 milionů korun,“ uvedl Vojáček s tím, že znalec následně stanovil, že ve shořelém skladu mohlo být zboží nejvýše za 7,5 milionu korun.

Pojišťovna nakonec podle Vojáčka nevyplatila firmě ani tuto škodu. Pokusu o pojišťovací podvod policie zabránila. Dvěma obžalovaným mužům z vedení společnosti se ale podařilo od státu získat vratku DPH ve výši 7,2 milionu korun. Za podvod a pokus o něj jim hrozí pět až deset let vězení.

Původní odhady škody v době požáru hovořily o škodě 20 milionů korun. Oheň v noci na Štědrý den zničil autolakovnu a vozy v sousedním autobazaru. Shořet měly kromě těsnění také tři osobní auta, sněžné skútry a terénní tříkolky. Hasiči tehdy spekulovali i o tom, že areál někdo zapálil. Zničený sklad a autobazar patřil stejnému člověku jako skladová hala v Zákupech na Českolipsku, kterou 26. srpna 2008 podpálil nad ránem neznámý žhář. Také v této budově byly uskladněny barvy, ředidla a chemické látky.