Projekt Čistá Cidlina podnítil další spor o stamiliony

Jičín – Náhradu škody kolem 200 milionů korun budou chtít města Jičín a Hořice od bývalého vedení jičínské Vodohospodářské obchodní společnosti (VOS). Vedení firmy mělo podle radnic obou měst, která vlastní největší část jejích akcií, schválit dodatek ke smlouvě na projekt čističek a kanalizací Čistá Cidlina, který však byl pro VOS nevýhodný. Tehdejší členové představenstva odmítají, že by firmu – a tím města – poškodili.

Městské rady v Jičíně a Hořicích schválily výzvy dozorčí radě, resp. současnému představenstvu vodáren, aby vymáhaly škodu po tehdejším představenstvu, které nejednalo s péčí řádného hospodáře. Kdyby VOS ignorovala výzvy měst, kterým patří 60 procent jejích akcií, mohou se města podle jičínského radního Luďka Havla (Sdružení pro Jičín) obrátit na soud.

Dodatek, kvůli kterému by městské rady chtěly stovky milionů korun, vznikl v roce 2009. Spočíval v prodloužení termínu stavby Čisté Cidliny o tři týdny. VOS tehdy ustoupila stavební firmě Geosan, která zase čekala na energetickou společnost ČEZ, jež nestihla včas vybudovat všechny potřebné trafostanice. Někteří radní jsou však přesvědčeni, že ve skutečnosti byl Geosan ve skluzu a prodloužením termínu se vyhnul placení penále téměř deset milionů korun za den zpoždění. „Jsem přesvědčený, že k ničemu nekalému nedošlo. V představenstvu jsem pracoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ zdůraznil Jaroslav Vácha (VPM), který v době schválení dodatku působil v představenstvu VOS a současně byl místostarostou Hořic. Podobně se vyjádřili dva členové představenstva, kteří v něm působí dodnes – jeho předseda Pavel Šuber (STAN) a Josef Hendrych (ODS). Dalším členem představenstva byl v roce 2009 také tehdejší jičínský starosta Martin Puš (ODS).

Rozhodnutí radních však nebylo jednoznačné, nepodpořil ho ani jeden starosta, v jičínské radě prošla výzva o jediný hlas. „Není jisté, zda něco vysoudíme. Toto řešení může vodárny poškodit. Informace k tomu jsou jednostranné a neúplné,“ upozornil hořický starosta Ivan Doležal (ODS). Jičínský starosta Jiří Liška (za ODS) dodal, že se může ukázat, že městské rady osočily „některé lidi, kteří nic nezpůsobili“.

Projektem Čistá Cidlina se zabývá i policie. Loni podalo osm jičínských zastupitelů trestní oznámení na celou investici. Tendr na dodavatele stavby považují za netransparentní, prý nebyla vybrána nejlevnější nabídka. „Kritéria soutěže byla postavena velmi špatně, cena měla být minimálně devadesátiprocentním hodnotícím kritériem,“ řekl loni zastupitel města Petr Hamáček. Že z nabídek „šlo vybrat lépe“, uvedl také ředitel VOS Václav Matula. Stavba čističky a kanalizace stála společnost nakonec 600 milionů korun. Podle kritiků ale mohla být nejméně o 100 milionů levnější – a to i v případě, že by zůstalo neuhrazeno penále za zpoždění.