První romské rodiny dostaly v Ostravě byty

Ostrava - První čtyři rodiny dostaly v Ostravě od města klíče od nových sociálních bytů. Pokud budou dodržovat pravidla a posílat děti do školy, město jim pomůže. Radnice tak rozjíždí program, který chce do budoucna financovat stovkami milionů z unie. Lidí, kteří by potřebovali ve městě pomoci z ghetta, jsou ale tisíce.

Ostrava-Přívoz, Palackého ulice - typická vyloučená lokalita. Naprostou většinou obyvatel jsou Romové a práci tu má jen málokdo. Cestu z ghetta město nabízí prvním čtyřem rodinám. Bydlely hlavně na ubytovnách, do programu je vybraly neziskové organizace. Musí být nekonfliktní a v místě bydlet tři roky. „Snažíme se jim sehnat vzdělání i zaměstnání a rodiny jsou zase povinny ten program dodržovat, starat se o své okolí, posílat děti do škol,“ říká Martin Štěpánek /ODS/, náměstek primátora. Do konce roku chce město takto umístit dalších 50 lidí.

Pomoci romské rodině chce i aktivista Stanislav Penc, vede však spor s libáňskou radnicí. Penc tvrdí, že mu město nepochopitelně brání v jeho snaze opravit polorozpadlý dům bezproblémové rodině a vybudovat v něm sociální byty. Chování radnice označuje za rasistické. Libáň to ale odmítá.

Dům Penc koupil v exekuci. Prý proto, aby se nedostal do rukou spekulantů a aby romská rodina měla i nadále kde bydlet. Nájemné nevybírá. Rozhodl se, že sežene dotaci, dům opraví a vybuduje čtyři sociální byty. Radní ale Pencův investiční záměr zamítli. Podle starosty Libáně je za jednoznačným postojem radních hlavně nedostatek informací. Nikdo podle něj pořádně neví, co chce Stanislav Penc postavit, protože s radnicí komunikuje výhradně písemně. Penc svoji snahu dům opravit vzdát ale nehodlá. Jsme připraveni jednat, dodává starosta.