Provozovatelé těšínských heren dostali poslední výstrahu

Český Těšín (Karvinsko) – Strážníci vyrazili na kontrolu heren v Českém Těšíně. Zajímalo je, nakolik jejich provozovatelé dodržují vyhlášku, která jim zakazuje venkovní reklamu. V ulicích tak nesmí být vidět výše jackpotu, svítící reklama, zakázány jsou například také poutače slibující gamblerům alkohol zdarma. Povinný je nově také kamerový systém a cedule zakazující vstup lidem do 18 let.

Vyhláška, kterou chce město regulovat hazard, platí v Českém Těšíně již od konce loňského roku, strážníci její dodržování kontrolují opakovaně. Teď naposledy vyrazili do heren pouze pohrozit těm provozovatelům, kteří se vůli radnice stále protiví – při příští kontrole, která bude asi za měsíc, už začnou padat pokuty. Ve správním řízení potom hrozí provozovatelům až 200tisícový postih. „Pro nás je prioritní ne někoho trestat, ale změnit situaci,“ zdůraznila mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Při únorové kontrole ještě našli strážníci několik heren, které neodpovídají novým požadavkům města, radnice je ale přesvědčena, že už se provozovatelé vyhlášce výrazně neprotiví. „Ze všech heren zmizely takové ty obrovské pobídky, světelné jackpoty i z většiny heren zmizely pobídky typu 'vstupte – pro naše hráče alkohol nebo nealko zdarma',“ shrnula mluvčí Havlíková. Při předchozí kontrole ještě podle mluvčí nesplňovala vyhlášku asi polovina kontrolovaných heren, nejčastěji chybělo výrazné upozornění, že dovnitř nesmí lidé mladší 18 let.

V Českém Těšíně, který má 26 tisíc obyvatel, funguje kolem 40 heren. Podle radnice je to příliš velké množství, přestože podle mluvčí do města přijíždějí také polští hráči, protože za hranicemi platí mnohem tvrdší regulace. Nová vyhláška by měla omezit jak počet provozoven, tak i drobnou kriminalitu, která gamblerství může provázet, plánuje vedení města. Tím, že herny „anonymizuje“, chce také město od automatů odradit mládež nebo lidi v těžké životní situaci.

Těšínská radnice se při přípravě vyhlášky inspirovala nedalekou Karvinou, kde začali regulovat hazard již před dvěma lety. O plošném zákazu automatů tak jako v Těrlicku nebo Rychvaldu ale město neuvažuje.