Protikomunistické studentské hnutí se štěpí, část jednala s hejtmanem

České Budějovice – Jihočeská studentská opozice se štěpí. Od iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu, která se snaží dosáhnout ukončení koalice ČSSD a KSČM ve vedení Jihočeského kraje, se oddělila další skupina studentů. Její představitelé chtějí přistoupit na nabídku hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) a vytvořit studentský poradní sbor, který bude mít vliv na dění v kraji. Na rozdíl od původní iniciativy už tato skupina studentů bezvýhradně netrvá na odchodu komunistů z krajské rady.

Rezignace jihočeské radní pro školství Vítězslavy Baborové znamenala pro část kritiků současné podoby rady dílčí vítězství – právě komunistka Baborová jim byla největším trnem v oku. Pro další část studentů, kteří proti účasti KSČM ve vedení kraje pořádají demonstrace a hladovky, se ale nic nezměnilo – v radě zůstávají další komunisté a jejich strana bude mít i nadále vliv na krajské školství. Kandidátem na uvolněné místo je jejich radní Tomeš Vytiska.

„Rádi bychom byli konstruktivnější,“ tvrdí část studentů

Nyní se cesty studentských skupin začínají rozcházet. Část z nich už nechce pokračovat v protestech a sešla se s hejtmanem Jiřím Zimolou. Jednali o možnosti vytvořit studentský poradní orgán hejtmana, což Zimola již dříve nabízel – tehdy však byl odmítnut s tím, že studenti s ním nebudou spolupracovat, dokud budou v radě komunisté.

Do studentské rady by se zatím mohly zapojit tři školy, předpokládají studenti. „Chceme využít toho, že hejtman nabídl studentům spolupráci. Bereme to jako vhodnou příležitost, jak ovlivnit nějaké věci,“ řekla mluvčí skupiny studentů, která se s hejtmanem setkala, Jana Soukupová. Dodala, že s účastí komunistů ve vedení kraje není spokojena, ale vadí jí i přístup iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu. „Nelíbí se nám, že jen stávkují a drží hladovky. My bychom rádi byli konstruktivnější,“ uvedla studentka Soukupová.

Iniciativa o jednání nevěděla, protesty pokračují

Druhá skupina studentů, která stále požaduje zánik stávající koalice, o setkání s hejtmanem nevěděla. Mluvčí iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu ale již sdělili, že ve svých protestech nepoleví. Další demonstraci chystají na konec února.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Hejtman Zimola zdůraznil, že se zástupci iniciativy už se nechce vidět. „Vymezili se a sami řekli, že nechtějí o ničem diskutovat,“ tvrdí hejtman. Uvedl, že druhá skupina studentů setkání s ním sama iniciovala: „Nesouhlasí s jinými mladými lidmi, kteří se rozhodli jen protestovat, stávkovat a držet hladovky, ale neuchopili mnou nabídnutou ruku, kterou jsem jim podal a nabídl spolupráci na rozvoji kraje.“

Po podzimních krajských volbách nenavázala vítězná ČSSD na dosavadní spolupráci s občanskými demokraty a uzavřela novou koalici s KSČM, která má nyní druhý nejvyšší počet zastupitelů. Protesty nejprve vyvolalo rozdělení křesel v krajské radě, když komunistům připadl post radního pro školství. Nakonec ho obsadila Vítězslava Baborová. Proti tomu vznikla petice, kterou sepsal učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha. Studenti gymnázia v Třeboni také proti radní Baborové protestovali. Později vznikla studentská iniciativa Komunisté nepatří ke kormidlu, která chce, aby ČSSD zrušila koalici s komunisty. To ale hejtman Zimola odmítá a odkazuje na výsledky voleb.

Koalice sociálních demokratů a komunistů je jediná, na kterou stačí účast dvou stran. ČSSD má v 55členném zastupitelstvu 18 mandátů, KSČM jich má 13. Hnutí Jihočeši 2012 má v zastupitelstvu 9 křesel, ODS získala 8 mandátů, KDU-ČSL má 4 zastupitele a zbylí 3 zastupují TOP 09 a STAN.