Hory, vodopády nebo doliny? Krkonoše hledají svých 7 divů

Vrchlabí – K 50. výročí vzniku Krkonošského národního parku chce jeho správa vyhlásit sedm krkonošských divů. Neví ale, která místa jsou ta nejkrásnější, obrátila se proto na veřejnost, která může vybírat z 21 nominovaných míst – krkonošských hor a hřbetů, dolin, vodopádů nebo vyhlídek.

Do hlasování o sedm divů Krkonoš dosud přišlo 1 326 návrhů, zatím za největší div hor lidé považují Obří důl. Podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného bude možné hlasovat na facebookovém profilu horské správy. „Každý zájemce nyní může hlasovat o tom, kterých sedm přírodních krás Krkonoš nakonec získá největší podporu,“ uvedl mluvčí.

Dosavadní nominace, ze kterých vzešlo 21 „finalistů“ ankety přišly krkonošské správě nejenom z Česka a Polska, ale také ze Slovenska či Spojených států. Do Vrchlabí přitom nepřicházely pouze strohé seznamy. „Například babička poslala pohlednici spolu s vnukem. Jiní přidali i vysvětlení, proč tak tipují. Dorazily i příběhy, které se vážou ke konkrétnímu místu,“ shrnul mluvčí Drahný.

Nominace na 7 divů Krkonoš:

Černá hora, Černohorské rašeliniště, Čertův důl, Obří důl, Harrachovy kameny, Kocioł Małego Stawu, Kotel, Meandry Lab, Modrý důl, Mumlavský vodopád, Pančavský vodopád, Rýchorský prales, Sklenářovická louka, Sněžka, Sněžné jámy, Srebrny Upłaz (Stříbrný hřbet), Těsný důl, Tvarožník, Úpský vodopád, Wielki Staw, Žalý