Komunistického radního Sloupa chce opozice odvolat

Karlovy Vary – Radní pro školství Karlovarského kraje Václav Sloup (KSČM) čelí dalšímu pokusu o odvolání. Chtějí se o ně pokusit opoziční zastupitelé zaštítění peticí s třemi tisíci podpisy. Současně ale připouštějí, že jednání o odvolání nejspíš na jedání zastupitelstva ani neprosadí. Opoziční zastupitelé a část západočeské veřejnosti kritizuje mimo jiné Sloupovu minulost politruka pohraniční stráže.

Odvolat radního pro školství se opoziční zastupitelé v Karlovarském kraji již jednou pokusili, ale neuspěli. Stejně to může skončit i tentokrát. „Já jsem připraven ten bod navrhnout. Jenže může jít o čistě formální krok, protože by návrh musel podpořit i někdo z ČSSD. A ta se už při minulém hlasování zdržela,“ řekl zastupitel Jiří Šindelář (ODS). Opoziční ALTERNATIVA potom vyzvala k rozpuštění stávající koalice, kterou by podle představitelů strany měly sestavit demokratické strany v krajském zastupitelstvu.

Představitelé koaličních stran ČSSD a KSČM Václava Sloupa odvolat nechtějí, přestože je k tomu vyzvaly stovky lidí na lednové demonstraci a ještě dříve požádala o jeho odvolání skupina pedagogů. Nyní vznikla také petice, jejíž organizátoři sesbírali tři tisíce podpisů. „Část petice zřejmě odevzdáme na podatelně ještě před jednáním zastupitelstva, možná už ve středu. Část pak přímo na jednání zastupitelů,“ řekl jeden z inciátorů petice za Sloupovo odvolání Dominik Jandl.