Roudnickou porodnici nakonec nechají pojišťovny žít

Roudnice nad Labem (Litoměřicko) – Zdravotní pojišťovny poskytnou nemocnici v Roudnici nad Labem tolik peněz, aby mohla zachovat porodnici. Smlouva by měla platit zpětně od 1. ledna, s VZP zatím na na rok a půl, Vojenská zdravotní pojišťovna bude platit provoz porodnice celých pět let, informoval Litoměřický deník. Pojišťovny ale požadují, aby nemocnice doložila, že má lékaře, kteří v gynekologicko-porodnickém oddělení budou pracovat. Porodnice je totiž už od léta uzavřena, personál kvůli nejisté budoucnosti odešel.

Podřipskou nemocnici chtěly pojišťovny původně zavřít. V lednu přesto oznámila Všeobecná zdravotní pojišťovna, že s Podřipskou nemocnicí podepíše pětiletou smlouvu, která zajistí další provoz chirurgie a interny, ale s dalším provozem gynekologicko-porodnického oddělení již pojišťovny nepočítaly.

Nyní se vedení nemocnice podařilo vyjednat nové smlouvy i pro porodnici – s VZP na rok a půl, s Vojenskou zdravotní pojišťovnou na pět let. Pojišťovny ale uzavření smluv podmiňují tím, že vedení nemocnice doloží personální zajištění gynekologicko-porodnického oddělení. To je už od srpna uzavřeno, protože z něj kvůli nejisté budoucnosti nemocnice odešlo mnoho lékařů. Představitelé zdravotnického zařízení jsou však přesvědčeni, že tuto překážku snadno překonají. „Máme zajištěný střední personál a řešíme lékaře. Vyřešeno by kvůli výpovědním lhůtám mohlo být za dva až tři měsíce,“ řekl jednatel roudnické nemocnice Josef Krajník.

Kvůli plánům na uzavření nemocnice a později i kvůli porodnici vyšli roudničtí obyvatelé do ulic – na první demonstraci přišlo dokonce více lidí než na podzim 1989.