Frýdlantskou gynekologii zachránilo sloučení s chirurgií

Frýdlant – Gynekologie ve frýdlantské nemocnici nezanikne. Vedení nemocnice se rušení lůžek, které mu naordinovaly zdravotní pojišťovny, rozhodlo zabránit vytvořením chirurgicko-gynekologického oddělení. To bude provádět složitější zákroky, pacientkám tak ušetří cesty do vzdálených nemocnic v jiných městech.

Lékaři ve Frýdlantu ročně ošetří na 20 tisíc pacientek a provedou asi 1 200 operací. Pojišťovny ale chtěly, aby ve Frýdlantu zůstala pouze gynekologická ambulance. Ty obyvatelky Frýdlantského výběžku, které potřebují složitější zákrok, by tak musely cestovat do jiných měst. „Spousta pacientů z okolních vesnic by musela dojíždět až do Liberce. To je v dnešní době docela obtížné,“ poukázala pacientka frýdlantské nemocnice Veronika Slováková. Z odlehlé oblasti však cesta trvá déle než půl hodiny, v zimě může být Frýdlantsko takřka odříznuté.

Především kvůli špatnému dopravnímu spojení nakonec pojišťovny posvětily plán vedení frýdlantské nemocnice, který umožní gynekologické operace zachovat – gynekologické oddělení se sloučí s chirurgií. „Zůstane zachována dosavadní operativa v celém rozsahu. To se týká i velkých operací jako odstranění dělohy,“ přiblížila lékařka Petra Mrázková.

Případné uzavření gynekologického oddělení by pro pacientky z Frýdlantska znamenalo už druhou velkou ránu za posledních pět let. S rokem 2008 přišla frýdlantská nemocnice o porodnici. Teď už je jisté, že gynekologie přežije porodnici nejméně o deset let.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)