Konec „áčkových“ reklam v Karlových Varech, rozhodli radní

Karlovy Vary - Z ulic lázeňské zóny Karlových Varů do roka zmizí rozkládací stojany s reklamou, tzv. „áčka“. Vedení města tak rozhodlo po zkušenostech z rekonstruované Staré Louky, kde zákaz už platí a vzhled ulic se prý zlepšil. Radnice tedy nechá doběhnout již vydaná povolení na reklamní stojany, nová ale už vydávat nebude.

„Po minulém roce, kdy byla odstraněna 'áčka' z korza na Staré Louce a Lázeňské, jsme dospěli k názoru, že tento stav je pro město lepší. Ulice se vyčistily; 'áčka', tak jak byla rozmístěna, působila spíš negativně, jako překážka jízdy a chůze,“ zdůvodnil rozhodnutí primátor Petr Kulhánek (KOA). Podle něj někteří obchodníci například pomocí těchto stojanů obcházeli vyhlášku zakazující v lázeňské zóně rozdávání letáků tím, že letáky nabízeli ze stojících „áček“.

V lázeňské zóně a obchodně správním centru města je vydáno povolení na 67 reklamních stojanů. Město nechá povolení, která jsou většinou na jeden rok, doběhnout, ale nová už vydávat nebude. Příští rok by tak ulice centra města měly být už bez těchto reklamních poutačů.

Obchodně správní území Karlových Varů navazuje na jedné straně na lázeňskou zónu, na druhé straně sahá od třídy T. G. Masaryka až po náměstí Milady Horákové. Necelá sedmdesátka nyní povolených reklamních áček přinášela městu jen poplatky za zábor veřejného prostranství. Přijde tak pouze o tisíce korun.